ОБЩЕСТВО

Възобновяват плановия прием и операциите в болниците

Възобновяват плановия прием и операциите в болниците

 

9c15d5f76b09e00e0e1ae2e74982ee7d

 

 

Плановият прием и операции в болниците ще бъдат възобновени от понеделник. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

От близо месец лечебните заведения приемат и оперират само спешни пациенти заради големия брой заразени с COVID-19.

 

Натискът върху болниците намалява. Свободните интензивни ковид легла всеки ден се увеличават, отчете здравният министър. За това от понеделник се възстановяват плановите операции и прием в болниците.

 

„Така че да не пречим и на лечението на болни с други заболявания, защото хората боледуват не само от COVID“, каза д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.
Решението за леко отпускане на противоепидемичните мерки Кацаров аргументира с намаляващата заболеваемост в страната. Според него сравнение на епидемичната обстановка у нас и в Европа не може да се прави.

 

„Разбира се го казвам на шега, те се учат от нас, но сравненията не са уместни. Условията в различните държави са най-различни. И подходите са различни. Аз смятам, че подходът е добър. Не наложихме локдаун и въпреки това се справихме с епидемичната вълна“, смята д-р Кацаров.

 
Няма данни за случаи на варианта Омикрон в България. А Националният център по заразни и паразитни болести ще получи допълнителни средства, за да изследва повече проби за варианта от Южна Африка. Така пробите няма да се изпращат до лаборатории в чужбина.

 

„За да може ако се появи такъв вариант на вируса в нашата страна да научим веднага, а не след няколко седмици“, поясни здравният министър.
Най-рано в средата на декември „Пфазйер“ ще започне доставките на опаковките с ваксина за деца от 5 до 11 години в ЕС.

 

„Дозата е три пъти по-малка. Докато при тази за юноши и възрастни е 20 микрограма – педиатричната е 1-0 микрограма. Именно за това и тя е в различна опаковка“, обясни Богдан Кирилов – директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.
И при най-малките ще се поставят 2 дози в интервал от 3 седмици. Децата с хронични заболявания могат да се ваксинират.

 

„Когато едно заболяване е контролирано ваксината може да бъде поставена. Всички останали състояния, при които има остро протичане, е добре да бъде отложено за следващ момент“, допълни Богдан Кирилов.

 
Колко флакона за деца ще пристигнат в България все още не е ясно. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да разреши ваксинация с бустерна доза и от ваксината на „Янсен“. Предложението е тя да се поставя 2 месеца след първата игла.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024