Политика

„Възраждане“ отидоха при Радев без маски и поискаха: никакви мерки, без зелен сертификат

„Възраждане“ отидоха при Радев без маски и поискаха: никакви мерки, без зелен сертификат

 

phpy7xzq7_559x345

 

 

Държавният глава Румен Радев проведе консултация преди връчването на мандат за съставяне на правителство и със седмата по големина партия – Възраждане.

 

 

Решенията не търпят отлагане. Смятаме, че това, на което трябва да се обърне внимание в самото начало, е нормализацията на живота в нашата страна. Продължаването на всички т. нар. противоепидемични мерки е нещо, което трябва да бъде прекратено като практика. Смятаме, че трябва да се премахне зеления сертификат, заяви председателят на партия Възраждане Костадин Костадинов.

 

 

Според него сертификатът е много тежка дискриминационна форма.

 

 

Хората трябва да получат правото си на нормален и достоен живот, а децата ни да имат възможност да получат едно нормално образование, посочи Костадинов.

 

 

„Надявам се, че когато предлагате мерки за справяне с пандемията вземате под внимание живота на всеки един българин. Над 100 човека на ден все още умират в болници, лекарите и медицинските сестри все още са претоварени. Надявам се в диалог с останалите политически сили да намерите такова решение, което да мисли за всички и да осигури нормален живот“, призова от своя страна президентът Румен Радев.

 

 

Той повдигна и темата за демографската катастрофа, която заплашва нацията ни от стопяване. Според лидера на Възраждане здравната ни система почти не функционира.

 

 

„Ако се вдигне цената на тока от 1 януари, това ще допринесе за засилването на кризата“, каза Костадинов.

 

 

 

Той бе категоричен, че по отношение на Северна Македония не може да има компромис, който да е крачка назад от българските национални интереси.

 

 

Междувременно на председателски съвет в НС отхвърлиха идеята да се влиза в парламента със зелен сертификат.

 

Един от основните въпроси на първия председателски съвет в новото НС беше дали влизането на депутатите в парламента ще става със зелен сертификат. Въпросът, който беше повдигнат вчера от ПП на ГЕРБ при консултациите при президента, стана тема на обсъждане. На влизане за съвета председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди тази теза. Костадин Костадинов от „Възраждане“ заяви, че това е дискриминация.

 

 

 

Зам.-председателят на парламента Мукаддес Налбант от ДПС каза, че е ваксинирана с трета доза и призова всички да се ваксинират, но допълни, че парламентарната група ще реши каква е позицията им, ако предложението влезе за обсъждане в парламентарна зала.

След съвета лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред журналисти, че е отхвърлено предложението на ГЕРБ за влизане в НС със зелен сертификат, съобщават от БНТ.

 

 

 

Председателският съвет трябваше да реши организационни въпроси за това какъв ще бъде дневният ред на работа на парламента.

За сега няма да се определят парламентарните комисии, защото няма яснота по структурата на новия МС, каза Десислава Атанасова. ГЕРБ са обезпокоени, че така ще се забави законодателната работа на НС.

 

 

 

Председателски съвет решаваше също по поисканото вчера от ГЕРБ извънредно заседание по повод скандала с вестник „Труд“.
След съвета Десислава Атанасова потвърди, че утре първа точка по време на пленарното заседание ще е изслушването на министъра на културата Велислав Минеков по казуса с „Труд“.

 

 

 

Корнелия Нинова каза, че е било постигнато общо съгласие за изслушване на Минеков. БСП се предложили да се намери бързо решение да не се допусне шоково увеличение на тока от януари дори да няма структурирана ресорна комисия.

 

 

 

Според Андрей Гюров от ПП заяви, че темата за „Труд“ и изслушването на Минеков е приета в тон на диалогичност.

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024