ОБЩЕСТВО

Доц. Мангъров публикува обобщение на последните данни за щама Омикрон

Доц. Мангъров публикува обобщение на последните данни за щама Омикрон

 1167733

 

 

Под заглавието „Материал за размисъл“ той цитира здравни специалисти от цял свят с извода, че има надежда за придобиване на естествен имунитет. Ето какво пише доц. Мангъров:

 

 

Норвежки експерти по COVID казват, че Omicron може да осигури „най-добрия сценарий“ за „естествен имунитет“ „Експертите по COVID в Норвегия казват, че вариантът Omicron, който е силно трансмисивен, но „по-мек“, може да се окаже „най-добрият сценарий“, защото ще повиши „естествения имунитет“ и ще доближи края на пандемията.

 

 

Държавният епидемиолог на страната Фроде Форланд коментира новините за най-голямото огнище на Omicron извън Южна Африка, което се случва на коледно парти в Осло.

 

 

 

„Близо 120 души, които са били в ресторант и бар „Louise“ през нощта на 26 ноември, са дали положителна проба за коронавирус, като половината от тях са с положителен скрининг за омикрон, а при 13 вариантът е доказан чрез генно секвениране“, съобщава Телеграф.

 

 

Специалистът по инфекциозни заболявания в Осло Тине Равло съобщава: „Те имат симптоми като треска, кашлица, главоболие, мускулни болки, умора, но засега никой от тях не се е разболял тежко и никой от тях не е бил лекуван в болница.

 

 

Това е положителна новина според Форланд, защото ясно показва, че вариантът „ще бъде едновременно много лек и много силно преносим“.

 

 

 

Това е надеждата. Това е най-добрият сценарий, който можем да имаме„, каза той. „… (вирусът) става по-мек, повечето хора ще се заразят и ще получат естествен имунитет.“

 

 

Може да се окаже, че сега, след като се е възпроизвеждал и мутирал толкова много пъти, че това е оптималната позиция от гледна точка на вируса, за да се разпространява възможно най-широко и да не убива засегнатите“, добавя Форланд.

 

 

 

Това е, което сме виждали при други болести преди. И, разбира се, тогава вирусът по-скоро преминава в ендемична фаза на разпространение“, заключава той.

 

 

Позицията на експертите в Норвегия се подкрепя от главния изпълнителен директор на най-голямата частна здравна мрежа в Южна Африка, който твърди, че вариантът Omicron е „толкова мек“, че „може да сигнализира за края на COVID-19“.

 

 

Според Ричард Фридланд, главен изпълнителен директор на Netcare Ltd., вариантът Omicron е „силно заразен, но не причинява тежко заболяване. Това се е случило на времето с испанския грип.“

 

 

Така че всъщност мисля, че тук има положително развитие и това може да сигнализира за края на Covid-19“, добави той.

 

 

 

Очаква се корпоративните медии, които разчитат на огромни рекламни разходи от Big Pharma и високи рейтинги от удължаването на страховете от COVID, напълно да игнорират всички тези констатации.“

 

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024