ОБЩЕСТВО

Разследващ прокурор съобщи виновния за катастрофата на „Струма“

Разследващ прокурор съобщи виновния за катастрофата на „Струма“

 

big_2.jpg454

 

 

Прокурорът Бисер Михайлов разкри, че има начални доказателства за виновно поведение на водача на автобуса, който се запали на автомагистрала „Струма“, и в него загинаха общо 45 души.

 

 

„Всички 45 жертви от катастрофата са идентифицирани. Установява се, че няма никакви следи от взривни вещества и пиротехнически средства. Няма дори минимални данни, че туби с бензин са се превозвали. Нито е имало заготовки за наркотици, както четох някъде по медиите“, каза той в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

 

 

„Рано е за обвинителен акт. Разследването е в начален етап. Събрани са огромен брой доказателства. Имаме работна теза с колегите следователи за причините на ПТП-то, но в настоящия момент за виновно поведение на конкретно лице няма доказателства. Има начални доказателства за виновно поведение на водача на автобуса“, заяви още Михайлов.

 

 
„Това е професионален водач, който при каквито и условия и препятствия да има, той е длъжен да се справи. Това е според нашето законодателство. Когато е тъмно, видимостта е намалена, когато вали дъжд пак се намалява, имаме и завой. Инфраструктурата е обследвана. Имаме доклади изготвени. Дори да няма маркировка, той е длъжен да следи пътя.

 

 

Като не виждаш пътя, ще караш по-бавно. Предполага се, че скоростта е била висока. Но тепърва предстои разследване. Може да е превишена или несъобразена. Установи се, че гумата не е спукана“, каза пък следователят Мариан Маринов.

 

 

Следователят Мариан Маринов разкри, че катастрофата на македонския автобус не е била тежка и ако не е бил пожарът, всички са щяли да са живи. Той разказа как се е стигнало до инцидента с 45 загинали на Автомагистрала „Струма“.

 

 

„Говорихме с оцелелите. Те са под стрес, в шок са. Показанията им са съпоставими и нямат разминавания. Вчера бе огледан от вещи лица автобуса. Експертите вече са направили своите изводи. В задната част на автобуса е имало туби с дизелово гориво, които са били за парното на автобуса. Те са цели, не са горяли, двигателят на автобуса е здрав – готов да запали и да тръгне, той не е горял.

 

 

И двамата оцелели казаха, че са усетили лек удар. Автобусът е 18 тона и е отнесъл мантинелата както бръмбар – сламка, да го кажем на жаргон. ПТП-то не е тежко и ако не е било възникнало запалването, нямаше никой да бъде наранен. Но ударът е такъв, че прониквайки мантинелата във вътрешността на автобуса под стълбището на предна врата, усуквайки се вътре какво е ставало, ще се изчислява какви енергии са необходими, за да се деформира. Това са около 5-10 метра мантинела, вътре се беше сгънала на охлюв пред предна гума. Тази мантинела и със сто болта да я бяха вързали нямаше как да бъде удържана.

 

 

 

При 18-тонен автобус, няма какво да го спре. Има 9 колчета, които държат мантинелата, те като кибритени клечки са съборени и мантинелата влиза вътре, разрушава резервоара с гориво, който е пластмасов, и вътре можете да си представите какви искри хвърчат при триенето. Салонът е на друго ниво. Резервоарът се намира под нивото на салона, пред предна гума. В същия момент свидетелите виждат, че започва да излиза огън пред предно дясно колело. След това автобусът се установява, след като водачът натиска интензивно спирачки. Но е успял да спре чак в разделителната ивица между двете мантинели. Като разрушава и лявата мантинела за това платно и си влачи предната мантинела със себе си. И като се установява между двете мантинели, задната му врата се оказва затисната.

 

 

 

Тя се отваря навън, но не може да се отвори навън поради мантинелата, която я притиска. Така пътниците са били заклещени. Единият от оцелелите, който е в „Пирогов“, е успял да използва аварийното чукче и да счупи предпоследното стъкло. Последното са се опитвали да го избутат с крак и то в цялост е останало. По-предните стъкла са разрушени от топлината на разразилия се пожар. Предпоследното стъкло след като е било счупено вече салонът се е задимил силно, като това ще се установи защо. Бързо се е разгорял автобуса. Той не е нов автобус, произведен е 2007 г., рециклиран е в Турция, правен му е някакъв ремонт, изцяло ново оборудване, незаводско е сложено. Ще се проверява какво е качеството на материалите – тапицерия, уплътнения, дали отговарят на изискванията“, разказа той в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

 

 

„Това е създало една задимена среда много бързо. Оцелелите пътници са дишали и са се задушавали от дима, но са успели да скочат. Все пак задния прозорец се намира на 2,30 метра височина от пътя и в тъмницата като са скачали са се наранили, но пак са оцеляли“, добави още Маринов.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

voda-sofiia-voda-pronikna-dvizhesht-se-742

Бурята в София: Вода проникна и заля пода на движещ се автобус / СНИМКИ

май 22, 2024
186911bdab0037e138509c4c9329dc13

Проф. Рачев: До часове иде нов ад, наводнения и гръмотевични бури удрят отново България

май 22, 2024
иван

КЕВР: Цената на тока за домакинствата ще се увеличи средно с 2%

май 22, 2024
ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024
пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
big_122

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев продават Първа инвестиционна банка, ясни са мераклиите да я купят

май 20, 2024