Политика

Румен Петков: На практика сме в Трета световна война!

Румен Петков: На практика сме в Трета световна война!

big_123

 

 

 

Румен Петков смята, че сме в Трета световна война.

Още в първите дни на януари депутатът Владимир Маринов ще внесе в Народното събрание декларация на ПП АБВ за неучастието на страната ни в нови военни формирования и военни действия в Югоизточна Европа в района на Черно море.

 

 

Позицията на партията бе обяснена на брифинг в Пловдив от народния представител Владимир Маринов, председателя на ПП АБВ Румен Петков, о.з.ген Йохан Петков, Стефан Таушанов и о.з.полк. Петров. Позицията на АБВ относно разширяването на военното присъствие на войски на НАТО и бази у нас е декларирана още от ген. Михо Михов по време на 43-тото Народно събрание през 2016 г, бе припомнено днес.

 

 

 

Бе цитирана и скоро изразената позиция на министъра на отбраната Стефан Янев, която после бе определена като „лично мнение“. В декларацията, която предстои да бъде внесена и която ще бъде подкрепена от подписка, се заявява, че като член на ЕС и НАТО Република България ще продължи да дава своя принос за развитие и задълбочаване на сътрудничеството между държавите с цел намирането на общ подход и реализирането на ефективни съвместни действия за укрепване на сигурността в регионален и европейски мащаб.

 

 

 

България подкрепя всички усилия за нормализиране и стабилизиране на обстановката в района на Черно море. Но по- нататък е записано, че България се обявява против всякакви форми на военно противопоставяне включително чрез изграждането на нова военна инфраструктура и военни формирования и разполагането на оръжия и въоръжени сили и не приема територията и да бъде използвана за такива цели.

 

 

 

„Страната ни има нужда от политически решения, които да не са в ущърб на нейната сигурност“, каза Владимир Маринов и припомни, че една извънредна обстановка с нови военни сили на брега на Черно море ще доведат до блокада на пристанищата, на въздушното пространство и на практика, освен пряката заплаха от ответна реакция, ще блокират напълно и туризма, който дава 15-17% от брутния вътрешен продукт.

 

 

 

„Ставаме мишена с трудно предвидими последици“, каза Румен Петков. На 10 януари предстои среща Русия – САЩ, на 12 януари – Русия – НАТО, а на 13 януари – Русия – ОССЕ/Организация за сътрудничество и сигурност в Европа/. Румен Петков запита откъде-накъде Русия, която е член на тази организация, ще се среща с нея и какво следва от това.

 

 

 

Според него, от края на Студената война през 1990-та година досега не е имало подобен „горещ“ момент. „На практика ние сме в Третата световна война“, предупреди той, пише actualno.com.

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024