Политика

Василев за казуса с пенсиите: Не е политическа грешка, това е намерението на правителството

Василев за казуса с пенсиите: Не е политическа грешка, това е намерението на правителството

d043d5de6120432cb4e03bdebd7a6f97

 

 

 

„Не е политическа грешка, това е намерението на правителството“. 

 

 

 

Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени Covid добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи.

 

 

Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход:

 

 

 

Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен – миналата година имаме 3 млрд. , тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това“.

 

 

 

В предаването „Неделя 150“ министърът на финансите заяви, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента:

 

 

 

Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година„.

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации.

 

 

 

„Премахват се два излишни данъка, които само създават бумащина за фирмите – данък „Уикенд“ и данъка върху лихвите“, съобщи още вицепремиерът и посочи, че през 2021-ва без промяна в данъчните ставки има общи приходи в хазната от почти 8 млрд. лева повече. Той изказа очакване това да продължи и през 2022 година.

 

 

По думите на Василев не се разглежда вариант за намаляване на ДДС на енергоносителите на 10%:

 

 

Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата. Тук е нашият упрек към КЕВР – че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружества в системата“.

 

 

 

АПИ да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал, с постановления на МС постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. … Трябва да се раздели текущият ремонт от основния ремонт на пътища„, обясни още Асен Василев.

 

 

 

Бюджетите на министерствата и ведомствата в бюджетната сфера е предвидено да останат каквито са, подчерта той и поясни, че изключение ще са доходите на учителите.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024