Политика

Кирил Петков: На балканските политици доверие нямам

Кирил Петков: На балканските политици доверие нямам

big_3660

 

 

Българският интерес, правата на българите в Македония ще бъдат защитени чрез текст в македонската конституция. Уверявам ви, че това ще стане факт. В момента обаче обсъждаме в какъв срок ще се случи това.

Това коментира от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

 

 

Това обаче е декларативен акт. Само този текст, тази промяна няма да променят истински ситуацията. Важно е това, че в следващите 10 години ние трябва да работим с РСМ докато те отварят всяка една от своите 27 глави, за да влязат в ЕС и този механизъм срещу дискриминацията и езика на омразата да бъде реално използван.

 

 

Ние не можем нещо, което се случва от години да го обърнем за няколко седмици. Но ако направим изчистен механизъм и всеки инцидент на език на омразата да го вкараме през европейския процес – това ни дава възможност в следващите години да обърнем риториката, коментира той.

 

 

Важно е да направим жп линията, да накараме бизнесите ни да заработят. Тези връзки ще са много по-дълготрайни, отколкото личните политически отношения. Защото ние като политици съществуваме за определен цикъл и колко ще продължи той, никой не знае. Но ако има огромен бизнес, който работи добре с нас или обратното, няма да има място за език на омразата, а ще има конструктивно партньорство.

 

 

Аз нямам доверие на Балканите.

 

 

Знаете, че правителствата идват от най-различни места. Не е ясно кога какъв премиер, какво правителство ще дойдат. Но ако двате икономики са обвързани – това са дългосрочни отношения, които няма да зависят от този или онзи.

 

 

Затова аз акцентирам на икономиката като дългосрочен гарант за добросъседство, а политическия диалог го работим така, че да защитим интересите си максимално и фокуса да бъде не само за това в какво не сме се разбрали. Защото можем да се караме оттук до края на света. Нека да работим за това, с което сме се разбрали, посочи Петков.

Политика

More in Политика

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024