Политика

Кутев: Правителството пада, ако приеме някакви действия срещу Русия

Кутев: Правителството пада, ако приеме някакви действия срещу Русия

кутевbig_payimage-513963

 

Бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев анализира актуалната ситуация около напрежението по оста Русия – НАТО и българската позиция.

 

 

„За съжаление огромната част от българите са русофили, затова властта се измъква от позиция по казуса Русия – НАТО. Българинът няма да приеме участие на България в някакви действия срещу Русия, това ще доведе до падане на правителството и до трайни проблеми у нас“, коментира той в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

 

 

Според него има сериозен проблем, който изисква политически решения. „Ясно е, че сме членове на ЕС и НАТО и няма как да се правим на две и половина, няма как да не участваме. Властта се опитва да го пропусне и да не говори за това заради това, че българският народ не иска военни действия с Русия“, смята той.

 

 

И допълва, че Радев е единственият адекватен външнополитически играч.

 

 

„Трябва да има отстояна позиция по казуса. Позицията може да се превърне в разделителна линия в обществото ни, особено ако бъдем въвлечени в сблъсъци с Русия. Коалицията е изправена пред много различни проблеми – има тежка икономическа и здрава криза. Всичко това заедно води до сериозни рискове за правителството.

 

 

Ако властта в близките 1 – 2 месеца не реши проблемите с Гешев, той ще смени правителството. Няма да си тръгне сам“, посочи Кутев. И призова от БСП ясно да заявят позиция по казуса с главния прокурор.

 

 

 

„Според мен Нинова иска да управлява още 15 – 20 години. Отидох на Конгрес на БСП, а се върнах от Конгрес на Корнелия Нинова. В него нямаше идеология, тя не се е замислила, че неравенствата в българското общество е проблем, тежка лъжа е, че това е социален бюджет“, уточни той.

 

 

По думите му геополитическата ситуация, в който сме в момента, е нежелана за народа ни. „Решенията са много сложни и непопулярни, затова властта се измъква. Критиките на ГЕРБ имат основания, но дали точно те трябва да ги отправят е въпросът.

 

 

Радев лидира правилно ситуацията и не е влязъл в противоречия – нито с евроатлантическите сътрудници, нито с ЕК, нито с Русия. Намираме се на фронтовата линия между два колоса, трябва да намерим пътя“, подчерта той.

 

 

За него критиките на ГЕРБ имат основания, но дали точно те трябва да ги отправят е въпросът. „Опитват се да вдигнат голям шум, за да покажат какви опозиционери са“, счита Кутев.

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024