Политика

Петков с остра забележка към Русия: България е суверенна държава и е направила своя избор – НАТО

Петков с остра забележка към Русия: България е суверенна държава и е направила своя избор – НАТО

kiril_petkov_ns_bgnes2

 

 

 

Премиерът Кирил Петков отправи остра забележка към Русия заради искането на външния й министър Сергей Лавров НАТО да изтегли силите си от България. „България е суверенна държава и е направила отдавна своя избор да се присъедини към НАТО. Като член на НАТО решаваме сами да организираме отбраната на страната си“, отсече Петков.

 

 

И изрично напомни, че втора категория страни-членки на Пакта няма според Вашингонския договор, както и че обемът на колективната отбрана не е по-различен за България, отколкото за останалите в състава на Алианса. 

 

 

Той добави още в отговор на казаното от Лавров:

„Призоваваме Руската федерация да остане конструктивна в диалога си за деескалация на напрежението в района, както и за за стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти“, заяви още министър-председателят.

 

 

От ГЕРБ обаче не останаха доволни. Именно депутатите на Бойко Борисов поискаха Петков да се яви в НС, но заедно с отбранителния министър Стефан Янев и външния – Теодора Генчовска. По думите на Даниел Митов, Янев ходел на антинатовски протести и заявявал различни от изразените от Петков мнения по отношение на членството на България в Алианса. ГЕРБ поискаха спешно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност.

 

 

От ДБ напомниха пък, че Петков ще трябва бързо да окомплектова Съвета по сигурността към „Дондуков“ 1.

 

 

 

„Възраждане“ пак обявиха, че имало намеса на чужди войски у нас и заявиха, че американските бази трябва веднага да бъдат изтеглени от страната.

 

 

„Ние считаме, че единствено българският народ и държава могат да решават какви войски ще има на българска територия. Тези въпроси не могат да бъдат обсъждани от други държави. Недопустимо е Вашингтон или Москва да се разпореждат с външната или вътрешна политика на София. Армията трябва да бъде единственият ни гарант за национална сигурност. Осъждаме наличието на американски военни на родна територия, както и намесата на чужди държави“, посочи Цончо Ганев от „Възраждане“ от трибуната на Народното събрание.

 

Той призова депутатите в парламента и правителството „да не допускат външни сили да застрашават националната ни сигурност и безплатно да ползват територията на страната ни за свои интереси“.

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024