Политика

ГЕРБ в истерия: Петков, Генчовска и Янев да дойдат в парламента заради заплахите за националната сигурност

ГЕРБ в истерия: Петков, Генчовска и Янев да дойдат в парламента заради заплахите за националната сигурност

 

big_3665

 

 

Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска премиерът Петков, министър Генчовска и министър Янев да дойдат в парламента, след като МВнР на Русия съобщи, че руските предложения за сигурност включват изтегляне на силите на НАТО от България, предаде  БГНЕС

 

 

„Предстои среща на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров със заместник-държавния секретар Антъни Блинкен в Женева. Току-що Министерство на външните работи на Русия обяви, че желае НАТО да изтегли войските на Аиланса от България и Румъния като начин за започване на преговорите.

 

 

Това пряко засяга суверенитета на Република България. Правя процедура в почивката, която обявихте в 12.15 часа да бъдат поканени министър-председателят, министърът на външните работи, министърът на отбраната, за да може да обсъдим заедно заплахите срещу националната сигурност на България„, каза в процедура по начина на водене председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

 

Тя изрази надежда Кристиан Вигенин да направи всичко необходимо, за да има Председателски съвет, за да бъдат обсъдени конкретните заплахи за националната сигурност на България и евентуални бъдещи реакции или решения.

 

 

От своя страна водещият заседанието Вигенин заяви, че ще информира председателя на парламента Никола Минчев за искането на ГЕРБ.

 

 

„Не съм убеден, че веднага в тази почивка може да се сучи нещо, но разбира се, приемам вашата загриженост и вероятно НС ще трябва да реагира по някакъв начин„, отговори Вигенин.

 

 

Припомняме, че по-рано от руското външно министерство излязоха с позиция по темата.

 

 

„Един от стълбовете на нашите инициативи, които споменахте, е нарочно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Говорим за изтегляне на чужди сили, техника и оръжия и други стъпки, за да се върнем към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които не са били членове на НАТО към посочената дата. Те включват както България, така и Румъния “, се посочва в писмените отговори на Министерството на външните работи на въпроси, изпратени от медии за годишната пресконференция на Сергей Лавров, пише tribune.bg.

 

 

 

Политика

More in Политика

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024