Политика

Първите мъже в държавата като гащници на церемонията по встъпването в длъжност на Радев / СНИМКИ

Първите мъже в държавата като гащници на церемонията по встъпването в длъжност на Радев / СНИМКИ

 

 

164294690789792

 

 

Да не забравяме, че те са нейното лице не само у нас, но и чужбина,  задължително е нормите да бъдат съблюдавани, както във вербалната, така и в невербалната политическа комуникация

 

 

 

Встъпването в длъжност на президентската двойка Радев-Йотова вече е факт. По традиция официалната церемония се състоя на 22 януари с всички съпътстващи държавни ритуали за този тържествен ден, който се случва веднъж на пет години.

 

 

 

И докато политолозите бяха вперили очи и уши в словото на Румен Радев, експертите по протокол зорко следяха визията и поведението на първите мъже в държавата.

 

 

 

 

Държавният глава Радев, премиерът Кирил Петков, шефът на парламента Никола Минчев и представители на основните политически бяха заложили на черни или тъмносини костюми, тъмни вълнени сака или палта и червени или сини вратовръзки.

И дотук със следването на нормите.

 

 

На очи се набиваха измачканите панталони на първите мъже в държавата, което рязко контрастираше с ролята, която те играеха в този така важен за държавата ден.

 

 

 

Всеки знае, че едно от основните правила на добрия стил е носенето на добре изгладени дрехи. Дори в ежедневието подобно недоглежбдане не говори добре за човека, но когато става въпрос за хората, заемащи публични дължности, изискванията са не само големи – те опират до прокотол, който задължително трябва да се спазва, заради уважението към държавата.

 

 

 


Стил и изящество във външния вид на Симеон Сакскобурготски контрастира с небрежното облекло на спортния министър

Премиерът Кирил Петков и военният министър Стефан Янев с неизгладени панталони на официалната държавна церемония

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин също с небрежен вид – ютията по неговия панталон отдавана не е минавала

Председателят на парламента Никола Манев показа неизгладения си панталон на церемонията по встъпването в длъжност на Радев

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов с отчайващ външен вид на официална церемония

 

 

А какво направиха българските мъже, заемащи ВИП-позициите във властта? Демонстрираха мърлявщина по отношение на външния си вид.

 

 

Грешката, която бяха допуснали, премиерът Кирил Петков, шефът на НС Никола Минчев, министърът на отбараната Стефан Янев, зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, беше очевидна, дори за непрофесионалното око – крачолите на панталоните им бяха с прекалено много гънки, които издаваха, че ютията отдавна не е минавала по тях.

 

 

 

По правило мъжкият панталон се глади, така че да направи само една или две гънки в долния си край и ако те са повече, то панталонът губи своята права линия. 

 

 

Освен това панталонът трябва да бъде с перфектна кройка, за да придава завършен и безупречен вид на цялостната визия на изискания мъж.

 

 

Когато пък говорим за формално облекло, на всяка цена трябва да се избягват широки панталони, които прекалено свободно се движат около краката, защото създават впечатление за прекалено небрежен и занемарен вид – нещо, напълно недопустимо в държавния протокол. А ние точно това видяхме на официалната церемония в центъра на София.

 

 

 

Колкото до точната дължина – препоръчително е панталонът да достига до горната част на обувките. В по-дълъг вариант би изглеждал торбест и отпуснат – грешка, която бе допуснал и министърът на отбраната Стефан Янев, и премиерът Кирил Петков.

 

 

Президентът Радев бе единственият, който бе спазил изискванията за облекло. Той носеше тъмен панталон с перфектна дължина и безупречно изгладен вид.

 

 

Очевидно, младото поколение политици има какво да научи от предшествениците си и по отношение на елегантността.

За тази цел може да се поучи от винаги перфектната визия, която демонстрира с всяка своя публична изява, Симеон Сакскобурготски. Царят отлично познава протоколните изисквания и ги следва неотлъчно с прилежно изгладени костюми, панталони с по две вертикални гънки на всеки крачол, безупречни ризи и перфектно поддържани обувки.

 

 

Нека не забравяме, че първите мъже в държавата са нейното лице не само у нас, но и чужбина. Затова е задължително нормите да бъдат съблюдавани, както във вербалната, така и в невербалната политическа комуникация.

 

 

Източник: Епицентър, снимки: Епицентър

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024