Политика

Цацаров: Дойде ми до гуша от обвинения и подадох оставка. Защо аз и Гешев сме „червените линии“ на Петков?

Цацаров: Дойде ми до гуша от обвинения и подадох оставка. Защо аз и Гешев сме „червените линии“ на Петков?

sotir_cacarov_izslushvane_bgnes
Парламентарната комисия по противодействие на корупцията изслушва шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Поводът обаче не е подадената от него оставка. Той е поканен да отговаря на депутатски въпроси, чрез които ще бъде обсъдена ефективността на КПКОНПИ. В началото на заседанието Цацаров даде заявка, че щял да отговори на всиички въпроси, които му бъдат зададени.

Оставката

 

Цацаров раздели мотивите за подадената оставка на три групи: „Първата е, че в един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и с това кой е виновен за всички неуспехи и неудачи в тази държава, просто ми дойдоха в повече. Всеки човек има достойнство. Лично смятам, че степента на моето достойнство е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван за всичко онова, което някой не е направил.

 

 

Разбира се, аз не съм със съзнанието, че съм безгрешен и съм направил всичко в рамките на служебните си задължения, включително и като бивш главен прокурор. В продължение на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, свързани с отговорността на 2-3-4 имена в тази държава за всички неудачи. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни за това, че България има три мониторингови механизма, за Шенген…

 

Чух го от Христо Иванов. Той обвини мен и още няколко длъжностни лица“, обясни Цацаров и премина към, по думите му, „двете червени линии“.

 

На 13 януари Цацаров обяви, че подава оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия.

 

Ден по-късно шефът на КПКОНПИ остана без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС. Междувременно председателят на Антикорупционната комисия в оставка поиска от главния прокурор Иван Гешев да провери изнасял ли е Цацаров класифицирана информация.

 

Преди седмица прокурорската колегия прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Така на практика Сотир Цацаров ще козирува на Иван Гешев.

 

Очаквайте подробности!

Фрогнюз

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024