ОБЩЕСТВО

Чуждо правителство информирало Атанас Чобанов, че има заплаха за живота му

Чуждо правителство информирало Атанас Чобанов, че има заплаха за живота му

 

big_00000000000000

 

 

Ден след като столичният общински съветник Борис Бонев разкри, че получил информация за сериозна заплаха към него, днес това стори и журналистът Атанас Чобанов.

 

 

„Във връзка с получения от чуждо правителство сигнал за заплаха, не очаквам от нашите служби да ме защитават. Очаквам да нападнат лошите и утре да има арести. Информирал съм ги кои са. Това е най-добрата защита. А и май точно това им е работата, не ли?“, написа той във фейсбук.

 

 

 

„В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111 място по медийна свобода“, коментира Чобанов пред Mediapool.

 

 

Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, OCCRP съобщи в Туитър, че разполага със сериозна и достоверна информация за заплаха срещу българския журналист Атанас Чобанов.

В позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България се призовава българските власти да предприемат всички необходими мерки за защита на журналиста.

 

 

 

„Настояваме да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплаха. Поради естеството на работата си, разкриваща корупция и нередности, разследващите журналисти са в уязвима позиция и е отговорност на институциите да ги защитава от всякакви посегателства на кръгове, които биха имали интерес да заглушат гласа им. Понякога тези кръгове се чувстват недосегаеми точно защото институциите не предприемат действия след журналистически разследвания, доказващи злоупотреби. При липса на реакция от страна на държавата, журналистите понякога остават единствените неудобни, които пречат на реализацията на мащабни престъпни схеми или корупция на високо ниво“, се казва в позиция на организацията

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
урумов

Започна промиването на мозъци за покушението срещу Роберт Фицо

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
1010x570

За първи път от 1989-а! Заради унизителното отношение на държавата: Университетите затварят на 20 май

май 14, 2024