Политика

Бившият шеф на “Булгаргаз” не е получавал призовка за разпит

Бившият шеф на “Булгаргаз” не е получавал призовка за разпит

otstraneniat-direktor-na-bulgargaz-nama-osnovanie-da-bade-saden-1
Отстраненият директор на “Булгаргаз” Николай Павлов не е бил викан на разпит, а освен това нямало и причина да бъде подведен под наказателна отговорност. Това заяви самият той в ефира на Нова телевизия.

Думите му идват на фона на приключващото разследване за повишението на цените на газа. Днес МВР трябва да оповести резултатите, като не се изключва и повдигане на обвинения, включително и на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Според силовия министър Бойко Рашков “Булгаргаз” е работило като частно, а не държавно дружество.

 

„Следете какво ще се случва с „Булгаргаз“, предупреди той, като напомни, че изтича едното временно споразумение с азерите, нямаме гръцка връзка, вероятно няма да стане до края на годината, изтича и договорът с „Газпром“.

 

 

 

„Нищо чудно да се намърдат и компании, които ще играят ролята на посредници. Това са съмненията. Нямам друго обяснение да се съсипва една фантастична компания. Разликата в цената на „Булгаргаз“ и на европейските пазари, т.е. цената, по която търговците могат да докарат газа в България, пресметнато през количествата, е 1 милиард за последната година, включително и януари месец. Този 1 милиард лева най-вероятно ще иде в частни джобове, няма да бъде под формата на ниска цена, индустрията да се възползва и т.н.“, алармира Николай Павлов.

 

 

 

На въпрос кои са големите играчи, които ще си поделят посочената сума, Павлов отговори: „Това са големите търговци. В момента те всякак си се опитват да прекарват своите интереси, включително и през КЕВР. Не мога да назова компании, вижте кои са големите търговци, следете какво ще се случи през следващите месеци“.

 

 

 

Павлов в момента е под карантина.

 

“Булгаргаз” извършва дейността си стриктно спрямо нормативната уредба. Няма грешни решения, които да доведат до увеличаване на цената.  Всеки един договор се обсъжда от експерти и ръководители. Минава се през БЕХ и се стига до Министерството на енергетиката”, обясни Павлов.

 

Той определи отправените към дружеството обвинения като “неоснователни” и отново се позова на външни фактори и повишаващите се в цяла Европа цени.

 

“Свършили сме си работата – не сме оставили никой без газ, имаме рекордни продажби и огромна печалба“, каза още Павлов.

 

Според него големите търговци всячески се опитват да си прокарат интересите, вкл. и през КЕВР. По думите му 1 млрд. лв. ще отидат най-вероятно в частни джобове на посредници.

 

„Следете какво ще се случи следващите месеци… Големите търговци ще се облагодетелстват – не мога да назова компании, но те имат огромни интереси“, призова Павлов.

 

Той предупреди, че тази година предстои да изтече временното споразумение с азерите, а газовата връзка с Гърция няма да бъде изградена и тази година. Изтича и договора с „Газпром“, посочи Николай Павлов.

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024