САЩ

Вашингтон с мълниеносна реакция след ултиматума на Путин за Донбас

Вашингтон с мълниеносна реакция след ултиматума на Путин за Донбас

big_1

 

 

Ходът на Русия е циничен. Това коментираха тази вечер от САЩ във връзка с евакуацията на цивилни граждани от подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна. И допълниха, че  по този начин Москва цели отклоняване на вниманието от предстоящата инвазия.

 

 

„Подобни съобщения са още един опит да се прикрие чрез лъжи и дезинформация, че Русия е агресорът в този конфликт“, посочи говорител на Държавния департамент пред репортери в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, предаде vesti.bg.

 

 

„Освен това е цинично и жестоко да се използват човешки същества като пешки, за да се отклони вниманието на света от факта, че Русия струпва сили в подготовка за нападение.“, твърди официален Вашингтон.

 

 

Путин днес даде незабавен ултиматум на Украйна за предоставяне на широка автономия на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск.

 

 

Малко по-рано „Ройтерс“ съобщи, че руски войски вече са влезли в самообявилите се народни републики в източна Украйна, позававайки се на наблюдатели на ОССЕ.

 

 

По-рано днес властите в самопровъзгласилите се републики в районите на Донецк и Луганск наредиха масова евакуация на населението в посока Русия. В Донецк и Горловка са пуснати сирените на гражданска отбрана, пътнически автобуси са докарани в центъра на града. Източници от Луганск говорят за опашки пред банкомати, бензиностанции и магазини. Има съобщения и за претоварени телефонни връзки между Донецк и Русия. При Амвросиевка, по пътя Донецк – Ростов на Дон, вече има дълги колони от автомобили и автобуси, пълни с хора, които искат да напуснат зоната.

 

 

 

Мощен взрив избухна в центъра на Донецк, край сградата на правителството. Карди от социалните мрежи показват изгорял автомобил, няма данни за пострадали. Потвърдено е, че не става дума за ракетна атака, а за кола-бомба, която е била спряла на паркинг пред сградата на правителството. 

 

 

 

Властите в ДНР и ЛНР мотивираха евакуацията с „опасността от военни действия от страна на Украйна“. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин заяви, че „Зеленски планира да нареди настъпление в Донбас в близко бъдеще“.

 

 

 

„Украинският президент Володимир Зеленски скоро ще заповяда на военните да преминат в настъпление и да изпълнят плана за нахлуване на територията на Донецката и Луганската народни републики“, заяви Денис Пушилин в извънредно обръщение към жителите на републиката, публикувано на неговия уебсайт.

 

 

„При обстрел на населени места на ДНР от украинска страна може да бъдат застрашени животът и здравето на гражданите на републиката. Затова от днес, 18 февруари, е организирано масово централизирано напускане на населението към Руската федерация. Жените, децата и възрастните хора трябва да бъдат евакуирани на първо място“, каза Пушилин.

 

 

 

Идентично заявление направиха час по-късно и от ръководството на ЛНР . Лидерът на ЛНР Леонид Пасечник призова мъжете, които могат да носят оръжие „да защитят своята земя“.

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024