СВЯТ

Зеленски на руски към Путин: Да седнем на масата на преговори! Да спрем гибелта на хората!

Зеленски на руски към Путин: Да седнем на масата на преговори! Да спрем гибелта на хората!

 

1645789548

 

 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова президента на Русия Владимир Путин да седнат на масата на преговорите, съобщи украинската агенция УНИАН.

 

По-рано негов съветник заговори за неутралитет.

 

 

Украйна е готова да проведе преговори с Русия за неутрален статут, но иска гаранции за сигурност. Това заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Тези бойни действия трябва да бъдат преустановени, каза Подоляк.

 

 

 

„Украйна винаги е оставяла място за преговори. Включително сега, когато Русия започна пълномащабна инвазия. Тази война трябва да бъде спряна. Тези военни действия трябва да бъдат прекратени“, каза Михайло Подоляк.

 

 

 

Зеленски пък направи специално видеообръщение.

 

 

Говорейки на руски, Зеленски каза: „Искам още веднъж да се обърна към президента на Руската федерация. По цялата територия на Украйна се водят боеве. Дайте да седнем на масата на преговорите. За да спрем гибелта на хората.“

 

 

 

 

Освен това Зеленски се обърна към въоръжените сили на Украйна. „Бъдете силни. Вие сте тези, които защитават нашето Отечество. Слава на Украйна“, подчерта президентът Зеленски.

 

 

 

 

„Това не е просто нахлуване в Украйна, това е начало на война против Европа. Против единството на Европа. Против елементарните човешки права в Европа. Против всички права на съвместно съществуване на континента. Против това, че европейските държави се отказват да делят, именно да делят границите със сила.

 

 

 

Вече втори ден градовете на Украйна са подложени на ракетно-бомбени удари“, посочи Зеленски в началото на своето видеообръщение.

 

 

 

Уверен съм, че вие виждате това – всички вие, цялата Европа. Но ние не виждаме напълно какво се каните да правите с това, което виждате. Как се каните да защитите себе си, като така бавно помагате на нас в Украйна“, обръща се с критика към европейските лидери Зеленски. И изброява санкциите срещу Русия и държавите, които са ги наложили.

 

Според украинския президент Европа е достатъчно силна, за да спре руската агресия.

 

 

„Какво да очакваме още от европейските държави“, пита Зеленски.

 

 

 

И изброява: „Анулиране на визите за руските граждани? Изключване от SWIFT? Пълна изолация на Русия? Отзоваване на посланиците? Нефтено ембарго? Затваряне на въздушното пространство? Днес всичко това трябва да е на масата, защото става дума за заплаха към нас, към всички нас, към цялата Европа. Агресията още може да бъде спряна. Необходимо е да се действа без изчакване.“

 

 

 

Зеленски се обръща и към европейците с боен опит – вместо да гледат нерешителността на политиците, да дойдат в Украйна и заедно с народа й да защитават Европа.

 

 

 

Превод и редакция „Епицентър“

 

Зеленски на руски към Путин: Да седнем на масата на преговори!

СВЯТ

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024