САЩ

Извънредно! Байдън събра евролидери: Убедени сме, че Путин нахлува в Украйна до дни

Извънредно! Байдън събра евролидери: Убедени сме, че Путин нахлува в Украйна до дни

282d04ff011566c20bcbb4236768d7aa

 

 

 

Заради сведенията за струпване на руски войски в близост до украинските граници тази вечер се състоя видеоконферентен разговор между американския президент Джо Байдън и част от европейските му съюзници, сред тях Полша и Румъния.

 

 

 

Въпреки уверенията на Москва в противното, американският държавен секретар Антъни Блинкън повтори предупреждението си, че Русия може да нападне всеки момент. По думите на Байдън, това ще се случи до дни. „Путин е решил да нахлуе в Украйна“, категоричен е американският президент.

 

 

 

Руско нахлуване в Украйна може да има по време на Олимпийските игри. Това заяви и съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, предават Ройтерс и Франс прес.

 

 

„Руско нападение срещу Украйна може да започне всеки момент и вероятно най-напред ще има удар по въздух”, заяви той.

 

 

Съливан, който говори на брифинг в Белия дом, каза, че всички американци, които още са в Украйна, трябва да напуснат в следващите 24-48 часа, защото руско въздушно нападение ще затрудни заминаването им, пише nova.bg.

 

 

 

Същевременно Съединените щати и още няколко държави подканиха своите граждани да напуснат незабавно Украйна поради несигурното положение по границите ѝ, а Байдън предупреди сънародниците си, че няма да праща войски, за да ги евакуира.

 

 

Реториката на американския президент относно руско-украинската криза ескалира значително в интервю за телевизионната мрежа NBC:„

 

 

„Това, което поисках, е американските граждани да напуснат Украйна веднага. Имаме си работа с една от най-големите армии в света и нещата могат да излязат от контрол много бързо. Говорим за световна война, ако американци и руснаци започнат да стрелят едни срещу други, светът ще стане много различно място“ – бяха думите на американския президент, който допълни, че няма да изпраща американски военни да помагат за евентуална евакуация от Украйна.

 

 

Препоръки към гражданите си да напуснат Украйна отправиха през последните няколко часа властите на Великобритания, Нидерландия, Латвия, Норвегия и Япония. Нидерландският посланик обяви, че поне временно ще премести дипломатическото представителство от столицата Киев в западния град Лвов.

 

 

 

Според Вашингтон Русия продължава да трупа войски около Украйна и провежда учения едновременно в Беларус, в Ростовска област и в Черно море.

 

 

 

При посещението си в Австралия държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отново заяви, че Русия продължава да струпва военни сили около Украйна.

 

 

 

Според Блинкън военно нападение може да се случи във всеки един момент, включително по време на Зимната олимпиада в Пекин, която продължава до 20 февруари.

 

 

Същевременно командването на американските военновъздушни сили в Европа обяви, че прехвърля ескадрила изтребители Ф-16 в румънската база Фетещ.

 

 

 

Европейският съюз повтори тази вечер заканата си за санкции срещу Москва в случай на ескалация в Украйна. Санкциите ще бъдат „дълбоки и бързи“, обявиха френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц. Ще бъдат засегнати финансовият и енергийният сектор на Русия, предупреди председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

 

 

 

Премиерът Кирил Петков заяви по-рано, че България трябва да е готова за всякакви сценарии. Ако Москва отговори на западни санкции с ограничения в областта на енергетиката, страната ни ще бъде принудена да вземе мерки, посочи Петков пред Би Би Си.

 

Лупа бг

САЩ

More in САЩ

милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024