Русия

Медведев обяви отговора на Русия за въведените от Запада санкции

Медведев обяви отговора на Русия за въведените от Запада санкции

 

dmtrii-medvedev-obavi-otgovorat-na-rusia-1

 

Русия може да национализира собствеността на лица от САЩ и ЕС, заяви зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент на страната Дмитрий Медведев, предаде РИА „Новости“.

 

 

 

Военната операция на Русия ще бъде извършена изцяло, а „тези прекрасни санкции няма да променят нищо“, коментира той.

По думите му дори „невежите хора в Държавния департамент на САЩ разбират това“.

 

 

„Изземване на средства на чужденци и чуждестранни компании в Русия на принципа на страната. Или може би чрез национализация на активите на тези, които са регистрирани в неприятелски юрисдикции. Като САЩ, страните от ЕС и редица умиротворяващи държави от англосаксонския свят, които ще участват в това“, обясни той на страницата си във „Вконтакте“.

 

 

„За щастие имаме богат опит и закон по темата. Строг. Така че всичко интересно тепърва започва…“, добави Медведев иронично.

 

 

 

Това е един от готвените ответни отговори на запорирането на средствата на руски банки и граждани в САЩ, Великобритания и други страни, съобщи ТАСС.

 

 

Медведев предупреди за възможността за окончателен преглед на отношенията със страните, наложили санкции срещу Русия.

 

 

„Русия вече не се нуждае от дипломатически отношения със Запада, след като той въведе санкции срещу Москва заради военната ѝ операция в Украйна“.

 

 

„Има добри новини. Санкциите могат да бъдат отличен повод за окончателен преглед на всички отношения с онези държави, които са ги въвели. Включително прекъсване на диалога за стратегическа стабилност“, написа Медведев на страницата си във Вконтакте.

 

 

Освен това заместник-председателят на Съвета за сигурност прогнозира консолидиране на властта, управленските елити и гражданите поради санкции, предупреждавайки Запада: „изчакайте“.

 

 

В събота Европейският съюз добави Дмитрий Медведев, Михаил Мишустин, Владимир Колокольцев и Сергей Иванов в списъка със санкции. Това се посочва в документ, публикуван в официалния вестник на Европейския съюз.

 

 

 

Както каза по-рано ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, ограниченията на ЕС ще бъдат същите като за други лица, които са в списъците: те се отнасят до замразяването на активи, предаде РИА Новости.

 

 

„Прекратяването на членството на Русия в Съвета на Европа е добра възможност да възстановим редица важни институти като смъртното наказание при опасни престъпници.“

 

 

 

Това коментира още зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, който е и бивш президент и бивш премиер на страната. Съветът на Европа е поставил премахването на смъртното наказание  като предварително условие за присъединяване. От 1997 г. насам не са осъществявани екзекуции в нито една от 47-те държави-членки на организацията.

 

 

 

Медведев отбеляза, че е „дълбоко безразличен към тези широко разгласени ограничения на правата на руски граждани в чужбина“, които се приемат по очевидна причина: „от политическа импотентност, възникнала на основата на невъзможността да се промени курса на Русия“. Освен това Медведев каза, че нито той, нито членовете на семейството му са имали или имат чуждестранни сметки или имущество в чужбина.

 

 

 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност подчерта, че страната ще реагира симетрично на „ареста“ на пари на руски граждани и фирми в чужбина, по-специално като блокира средствата на чужденци и чуждестранни компании в Русия на принципа на реципрочност.

 

 

 

„Или може би национализирането на собствеността на онези лица, които са регистрирани в неприятелски юрисдикции. Като САЩ, държави от ЕС и редица държави от англосаксонския свят, които им подпяват в хора. За щастие имаме богат опит и имаме закон по тази тема. Строг. За да започне всичко интересно“, добави той.

 

 

Медведев каза, че операцията по защита на Донбас ще бъде извършена изцяло и „тези прекрасни забрани, разбира се, няма да променят нищо“.

 

 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност предупреди за възможността за окончателен преглед на отношенията със страните, наложили санкции срещу Русия, и прогнозира консолидиране на властта, правителствения елит и гражданите.

 

 

 

Русия

More in Русия

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024