Политика

Нейнски: Поведението на България за кризата с Украйна е необяснимо

Нейнски: Поведението на България за кризата с Украйна е необяснимо

 

big_neinski

 

 

На този етап има отделни изказвания, но няма позиция на българското правителство. Поведението на България е необяснимо. Страната трябва да анонсира много по-ясен интерес към своята национална сигурност. Не си дават сметка, че кризата има много различни аспекти – военна криза, енергийна криза, мигрантска…

 

 

Това заяви пред bTV Надежда Нейнски, бивш външен министър.

 

 

Коментарът й идва на фона на растящото напрежение между Русия и Запада заради ситуацията по границата с Украйна и поведението на българската изпълнителна власт.

 

 

 

Нейнски критикува правителството у нас, което не е излязло с единна позиция. По думите й има различни изказвания. Нейнски даде за пример Румъния, която също бе посочена поименно в исканията на Русия НАТО да се изтегли обратно в границите си от 1997 г., предаде Фрог нюз.

 

 

„Тя реагира много категорично относно заплахата на Русия като каза, че страната е в контакт със своите съюзници и би приела разширяването на съюзниците на своя територия“, посочи Нейнски.

 

 

„Само единство и солидарност може да ни гарантира сигурност. НАТО за пореден път тук показа, че е сдържан отбранителен съюз. Предлага помощ на всички свои съюзници, така че всеки един да се чувства спокоен в една такава криза.

 

 

 

Необяснимо ми е поведението на България. Модернизацията на армията ще стане единствено през партньорството със съюзниците ни. Очаквам правителството да има много по-ясна позиция“, допълни бившият външен министър.

 

 

 

Според Нейнски Русия отдавна се намесва в политическите процеси на Балканите, което е в основата на много от проблемите в региона. Тя даде пореден пример за разделящата политика на Русия на Балканите с изявление на руското посолство в Скопие от онзи ден, което привества Гоце Делчев като македонски герой.

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024