Политика

Петков: Ако стане война с Украйна, ще спрем частично износа на ток, за да има за нас

Петков: Ако стане война с Украйна, ще спрем частично износа на ток, за да има за нас

big_125c

 

 

 

Следим ежечасно ситуацията с Украйна, за да сме сигурни, че имаме най-последната информация. Това, което се вижда е, че всичките потенциали за нападение са там. Интересното е, че вече Русия, ако реши, има цялата формирана бойна група , която може да влезе в Украйна. И оттук-нататък е въпрос на политическо решение на Владимир Путин.

 

 

Това коментира в ефира на бТВ премиерът Кирил Петков.

 

 

Аз лично се надявам, че няма да има война. Че това са блъфиращи ходове, защото ако се направи агресивната стъпка, ще се случат поредица от неща, които реалния краен резултат не се зднае къде ще отиде. Но ние като страна трябва да направим няколко неща. Трябва да сме сигурни, че сме обследвали всички варианти и сме минимализирали всички рискове за гражданите от различните негантивни ситуации. една от тях Русия да влезе в Украйна, ние реагираме, а тя ни отговори със спиране на газа, коментира той.

 

 

Това би било голям удар, защото голямата част от газа ни идва от Русия. Ако това се случи, ние имаме вече вариант. Потенциялно, ако стане така, ще можем да спрем частично изнеса на ток, така че българските домакинства да имат достатъчно енергия. Освен това проучваме вариант за втечнен газ, посочи той.

 

 

Едновременно с това се уверихме, че имаме гориво за АЕЦ Козлодуй за две години напред, така че там нямаме риск, увери той.

От друга страна е важно България да застане на страната на ЕС. Трябва да изглежда, че всички говорим в един глас, посочи той.

 

 

Няколко американски компании се свързаха с мен лично, за да видят дали част от техните програмисти могат да се прехвърлят от Украйна в България , за да могат да продължат своята работа, независимо какво се случва в Украйна. Това е невероятна възможност за нас. Хем така ще им помогнем, хем ние ще си вкараме най-дефицитната професия навсякаде. Аз лично събрах министрите да организираме една стратегия, така че тези хора с високо образование да идват лесно в България. Нека станем дестинация за най-умните.

 

 

Външно министерство вече призовава българите, които са в Украйна, да помислят за прибиране, защото част от самолетните ни линии вече спират да извършват полети. От друга страна още не сме призовали посолствата да се оттеглят, нека са там-. Така че следим внимателно и ако трябва ще изпратим нашите военни самолети да приберат бълргарските граждани от Украйна, коментира той.

Който не е нужно задължително да е там, по-добре е да се прибере, завърши той.

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024