Русия

Путин изпрати войски в Луганск и Донецк

Путин изпрати войски в Луганск и Донецк

big_Untitledb4c

 

 

 

Руският президент Владимир Путин нареди изпращането на военни в Източна Украйна.  Това стана след като призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Украйна за независими.

 

 

Според указите, подписани от него, руските войски ще изпълняват т. нар. „миротворчески функции“ в Луганск и Донецк. Това поражда опасения, че войските скоро могат да преминат границата, съобщава БНТ.

 

 

 

Путин предупреди, че ако бойните действия в Донбас не бъдат прекратени, отговорност за последствията ще носи режимът в Киев.

 

 

 

 

Днес е планирано съвместно заседание на двете камари на парламента – Държавната дума и Съветът на федерацията, на което документите, подписани от Путин се очаква да получат пълна подкрепа.

 

 

 

В Киев – към украинците се обърна държавният глава Володмир Зеленски. Според него, Москва слага край на мирните усилия за решаване на конфликта и последствията ше бъдат нейна отговорност.

 

 

 

Той призова международната общност да подкрепи Украйна. Няма нужда от паника и безсънни нощи – правим всичко възможно за намиране на изход от кризата.

 

 

 

Украйна определя действията на Руската федерация като нарушение на териториалната цялост на Украйна. Отговорността за последствията от тези решения е изцяло на политическите власти на Русия. Признаването на независимостта на окупираните Донецка и Луганска области означава едностранно оттегляне на Русия от Минските споразумения и пренебрегване на решенията, взети в Нормандския формат, заяви Зеленски.

Русия

More in Русия

1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024