СВЯТ

САЩ забраниха всички трансакции с Руската централна банка

САЩ забраниха всички трансакции с Руската централна банка

 

34b29f06c5f5523597262f6635e5b783

 

 

 

Путин издаде указ за специални икономически мерки с рестрикции за търговията с валута

САЩ забраняват всички трансакции с Руската централна банка, съобщи американското Министерство на финансите, цитирано от световните медии.  Мярката влиза в сила веднага.

„Санкцията, която няма прецедент, е взета в координация с много от съюзниците на Вашингтон в отговор на инвазията в Украйна. Това решение ще засегне всички активи, които РЦБ държи в САЩ, или които са държани където и да било от американски граждани“, уточнява МФ. Според министерството това силно ще ограничи възможностите на Москва да защитава валутата си и да подкрепя икономиката си.

В обхвата на мярката наред с централната банка са включени Фондът за национално благосъстояние и  руското Министерство на финансите.

ЕС също вече реши да ограничи достъпа до активите на руската централна банка, държани в Европа.

Очакванията са, че икономическите санкции, наложени от Вашингтон и съюзниците му на централната банка на Русия и други ключови трезори, ще доведат до скок на инфлацията, ще подкопаят покупателната възможност на гражданите и ще намалят инвестициите.

По думи на високопоставен служител в американската администрация този ход ще „обездвижи“ всички активи, които руската централна банка държи в САЩ, и това ще попречи на Москва да получи достъп до стотици милиарди долари. Ударът е тежък, защото ще отнеме възможността на финансовите власти да подкрепят руска на рублата, която главоломно се срива заради войната в Украйна.  

По-рано днес стана ясно, че в опит да защити рублата Руската централна банка вдига основната лихва до безпрецедентните 20%, след като националната валута се срина с 30 на сто.

Междувременно и вечно неутралната Швейцария обяви, че ще се присъедини към мерките на ЕС срещу руснаци, подкрепящи Кремъл и инвазията в  Украйна, и ще замрази техните активи.  „С оглед на продължаващата военна намеса на Русия в Украйна  Федералният съвет взе решение да приеме пакетите от санкции, наложени от ЕС на 23 и 25 февруари“, се посочва в изявление на правителството.

Швейцария прие и налагането на финансови санкции срещу руския президент Владимир Путин, премиера Михаил Мишустин и външния министър Сергей Лавров, които ще влязат в сила незабавно.

От правителството допълват, че страната  потвърждава солидарността си с Украйна и народа й и ще доставя хуманитарни помощи за украинските бежанци в Полша.

Впоследствие беше съобщено, че Берн е забранил на петима руски олигарси, близки до Путин, да влизат в страната. Имената им обаче не бяха разкрити.

Според данни на Швейцарската национална банка през 2020 г. руснаци са държали в страната близо 10,4 милиарда швейцарски франка (около 11,24 милиарда долара).

РЕАКЦИЯТА НА ПУТИН

В отговор на икономическите санкции Владимир Путин подписа „указ за прилагане на специални икономически мерки във връзка с неприятелските действия на САЩ и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации“.

В него се предвиждат следните мерки:

– Участниците в чуждестранни икономически дейности са задължени да продават 80% от валутните постъпления от чужбина, получени от 1 януари тази година. Правилото важи и за вече натрупаните средства – те трябва да бъдат продадени в рамките на три дни;

– Валутните сделки, включващи предоставяне на чуждестранна валута от резиденти в полза на нерезиденти по договори за заем, са забранени;

– Резидентите вече няма да могат да прехвърлят чуждестранна валута по сметките си, открити в банки и организации в чужбина, или да превеждат пари, без да откриват банкова сметка, като използват електронни платежни средства, предоставяни от чуждестранни доставчици на платежни услуги;

– Президентът разрешава на банките да откриват сметки на физически лица без лично присъствие при превод на пари от банка в банка.

В Указа се подчертава, че изброените в документа мерки се прилагат с цел защита на националните интереси на Русия и в съответствие с федералните закони „За специалните икономически и принудителни мерки“, „За сигурността“ и „За мерките за въздействие (противодействие) срещу неприятелски действия на САЩ и други чужди държави“.

 

Сега

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024
ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024