Политика

Четворната коалиция се разцепи заради Русия и Украйна

Четворната коалиция се разцепи заради Русия и Украйна

1645543078

 

 

Четворната коалиция на управляващите Продължаваме промяната, Демократична България, Има такъв народ и БСП се разцепи заради становището за Украйна и обявяването на Донецката и Луганската територии за независими с указите на руския президент Владимир Путин в понеделник. Левицата не е подписала декларацията за осъждане на решението, стана ясно от съобщение на демократите.

 

 

„Декларация на „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“:

 

 

Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна.

 

 

Това е грубо нарушение на Минските споразумения и международното право. България подкрепя безрезервно териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, които поставят под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава.

 

 

Страната ни ще настоява ЕС и НАТО да продължават да защитават категорично принципите на международното право!“, пише в текста, който не се е понравил на социалистите.

 

 

„България ще подкрепи предвидените санкции на Европейския съюз спрямо Русия в координация със САЩ и Великобритания. Такова решение трябва да се вземе от министрите на външните работи на ЕС.

 

 

Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драматично.

 

 

 

Със загриженост продължаваме да следим случващото се в Източна Украйна и се надяваме, че диалогът и дипломацията ще успеят да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта. Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани в региона да бъде абсолютен приоритет!

 

 

 

Изразяваме и пълната си подкрепа за европейската перспектива на Украйна“, пишат още трите партии от управляващото мнозинство без съпричастност от четвъртата – БСП.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024