Политика

Безплатен градски транспорт в София и три вида социални помощи за украинските бежанци

Безплатен градски транспорт в София и три вида социални помощи за украинските бежанци

2112715713

 

 

 

Бежанците от Украйна ще ползват безплатно столичния градски транспорт.

 

На вчерашното заседание, общинският съвет одобри предложението на съветниците от ГЕРБ-СДС и ВМРО – бежанците от Украйна да могат да ползват безплатно столичния градски транспорт срещу документ за самоличност.

 

Мярката ще се прилага 3 месеца.

 

 

Предложението е част от мерките, които Столична община предприе от първия ден на войната в Украйна в помощ на хората, които търсят спасение у нас, съобщиха от Столичния общински съвет (СОС) миналата седмица, когато предложението бе представено.

 

 

 

 

Тогава стана ясно още, че от групата на ГЕРБ-СДС и районните кметове на ГЕРБ планират да купят и дарят 100 броя месечни абонаментни карти за всички линии на украински неправителствени организации за техни доброволци в София, като израз на съпричастност и подкрепа за усилията им.

 

 

Безплатен градски транспорт ще могат да ползват украински граждани, избягали от Украйна след 24 февруари, когато започна войната. Те ще трябва да представят паспорт или регистрационна карта, съдържаща личен номер на чужденеца, допълва БТА.

 

 

Бежанците от Украйна, които вече имат издадена регистрационна карта за предоставена временна закрила, могат да кандидатстват за помощ от социалните служби на България. За целта трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес и да представят регистрационната си карта за временна закрила, както и документ за самоличност от страната по произход, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане в отговор на въпроси от в. „Сега“.

 

Помощите ще се отпускат след социална анкета, при която се констатират всички обстоятелства от социален, семеен, битов и здравен характер, обясняват от агенцията.

 

 

 

Едната възможност за украинците по нашата система за социално подпомагане е еднократната помощ за инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности, която е 375 лв. Според указания, публикувани към украинците на сайта на АСП(link is external), те имат право и на месечна социална помощ. Този вид подпомагане обаче върви с условие – задължително трябва да се отработват по 4 часа обществено полезен труд за период от 14 дни всеки месец.

 

 

 

Наред с еднократната и месечната социална помощ, има и трети вид помощ, която е малко известна – за покриване на разходи по издаване на лична карта. От нея биха могли да се възползват бягащи от войната български граждани например.

 

 

 

Парите ще се отпускат и по касов, и по банков път, уточняват от АСП. Т.е. липсата на банкова сметка не би следвало да е пречка. Предстои да се види обаче как точно ще се преценява кой има право на помощ поради специфичните обстоятелства на много от намерилите у нас подслон украинци. Обичайно у нас се прави преглед на имотното състояние на кандидата, дали има странични доходи, дали наскоро е имал продажба на съществено имущество и т.н.

 

 

Социалните помощи ще са първата директна парична помощ за украинците от бюджета. В сравнение с други европейски държави на първа линия, България избра да плаща не на самите бежанци, а на хотелите, които ги подслонят. Местата за настаняване ще получат по 40 лв. на ден на настанен бежанец. В тази сума влизат нощувка, закуска, обяд и вечеря, а според някои не особено ясни изявления на щаба – и транспорт.

 

 

 

Към момента в България са влезли над 113 000 души от Украйна и са останали около 60 000, като средно една трета от тях са деца, съобщи вчера пред БТА вицепремиерът Калина Константинова. Настанени в хотелски, държавни и общински бази са над 70% от оставащите. Останалите 30% избират да останат при близки, роднини или в частни домове. Временна закрила вече са получили близо 6000 души.

 

 

 

Какви са социалните права на бежанците със статут на временна закрила – информация на български и на украински.(link is external)

 

 

КОНСУЛТАЦИИ

 

 
На телефон 0800 88 001 Министерството на труда и социалната политика предоставя безплатни консултации на български, руски и английски език на украински граждани за достъпа до пазара на труда в България и възможностите за социална подкрепа за деца и семейства всеки работен ден от 9.00 до 17.30 часа.

 

Дарик, Сега

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024