Политика

Би Би Си: Остин ще иска от България да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана

Би Би Си: Остин ще иска от България да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана

loid_ostin_usa_otbrana

 

 

Би Би Си разкри какви оръжия ще иска от България за Украйна военният министър на САЩ Лойд Остин.

 
В материал, който описва как Русия търси нови попълнения и тактики за войските си в Украйна, Би Би Си коментира, че по време на обиколката  на Лойд Остин в България и Словакия, той ще обсъди  със съюзниците на НАТО „системите за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят”.

 

 
„САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят – и можем да очакваме системите за противовъздушна отбрана да бъдат обсъдени по време на пътуването на американския министър на отбраната Лойд Остин в Словакия и България”, съобщава още медията.

 

 

 

Напредъкът на руските войски в Украйна като цяло е в застой”, казва високопоставен американски служител пред медията, съобщава Нова телевизия.

 

 
Руснаците са изстреляли над 980 ракети. Руските военни са вкарали 75% от общия си брой батальонни тактически групи в инвазията. В южната част на Украйна руски военни кораби обстрелват райони около Одеса и има повишена военноморска активност в Северното Черно море. Мариупол е изолиран.На север руските настъпления като цяло са в застой близо до Киев.

 

 

Според бившия министър на отбраната Ангел Найденов обаче  ние не можем да си позволим да даваме нищо, а по-скоро трябва да искаме от НАТО. Попитан какво трябва да искаме, Найденов заяви: „Всичко, каквото предвиждат плановете за отбраната не само на националната територия, но и като част от отбраната на Алианса“.

 

 

Словакия е дала съгласие да предостави на Украйна системата за противовъздушна отбрана С-300 за защита от руски въздушни удари. Това съобщава CNN, позовавайки се на три източника, пише „Европейска правда“.

 

Според два източника Словакия, един от трите съюзника на НАТО с подобни отбранителни системи, е поискала гаранции, че като даде системата си на Киев, нейната ще бъде заменена незабавно.

 

Ако страната предостави своите С-300, тя вероятно ще получи произведена в САЩ система за противовъздушна отбрана Patriot, за да компенсира липсата.

 

 
Във вторник Конгресът на САЩ и украинският президент Владимир Зеленски поискаха от администрацията на САЩ помощ за прехвърлянето на съветско тежко въоръжение в Украйна, включително бойни самолети и зенитно-ракетна система С-300.

 

 
Според тях Държавният департамент на САЩ идентифицира държави, които имат съветски С-300, а също така проучва възможността за прехвърлянето им на Украйна. Не е известно обаче как Съединените щати планират да заменят прехвърлените в Украйна оръжия на тези страни.
 

 

Румъния и България имат най-сериозната противовъздушна отбрана (ПВО) за далечни разстояния на Балканите, а Сърбия и Унгария имат най-съвременна защита на небето на малки разстояния. Това сочи анализ на военния сайт „Балканска безбедносна мрежа“ (от сръбски – Балканска мрежа за сигурност“ – б.р.), цитиран от BusinessGlobal, базирайки се на данни към 2020 г. Това са и единствените страни в региона, които разполагат с ПВО система за защита на националната територия, пише БЛИЦ.

 
Румъния направи най-голяма крачка в модернизацията на своята ПВО със закупуването на американските балистични системи „Patriot“, Унгария и Сърбия пък закупиха френски зенитно-ракетни комплекси с малък обсег „Mistral 3“ в два варианта – преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) и зенитно-ракетен оръдеен комплекс (ЗОРК).

 
България пък единствена, още от края на социализма, разполага с престижните далекобойни руски ракетни комплекси С-300. Двата дивизиона служат за защита на София. Освен това България има още 5 дивизиона S-200, плюс руските комплекси „Нева“ и „Бук“.

 
ПВО на Сърбия се състои от една ракетна бригада от 5 дивизиона и една батарея. Два дивизиона с ракети със среден обсег „Нева“ охраняват Белград, а Нови Сад, Ниш и Крагуевац са отбранявани от по един дивизион ракетни комплекси със средна далекобойност „Куб-М“. Отскоро Сърбия разполага и с една батарея от руските самоходни ракетно-артилерийски системи „Панцир“.

 
Унгария има ракети „Куб“ и „Mistral-2“ и „Mistral-3“.

 

 
От бившите юго републики единствено Босна и Херцеговина разполага с ПВО ракети със среден обсег – „Куб-М“. Хърватска, Северна Македония и Черна Гора не притежават системи за противовъздушна отбрана със среден и голям обхват.

 
Само Румъния и България, със своите Patriot и S-300 P, могат да защитават своето въздушно пространство на практически всички височини, отбелязва „Балканска безбедносна мрежа“.

 
Гърция и Турция не влизат в сметката на изданието, за разлика от Унгария, но те също разполагат със свои ракетни комплекси, като Гърция има и руските S-300.

 

Блиц, Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024