Политика

ДБ настоява България да прати оръжие на Украйна, но не щат да стават доброволци

ДБ настоява България да прати оръжие на Украйна, но не щат да стават доброволци

 

дбphpflrnbx_559x345

 

 

„Демократична България“ настоява страната ни да изпрати на Украйна оръжия и военно оборудване спрямо възможностите си.

 

 

Атанас Атанасов обяви, че ДБ започват консултации с другите парламентарни групи за постигане на съгласие за приемане решение на НС, с което да бъде даден мандат на България за оказване на помощ на Украйна, съобразено с възможностите на нашата страна.

 

 

 

В декларация, прочетена от трибуната на парламента, ген. Атанас Атанасов заяви, че ДБ приема за основна своя позиция категоричното осъждане на военните действия срещу Украйна, изразена с декларация на НС.

 

 

 

„Приемаме, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации. Настояваме, че българският национален интерес се дефинира чрез членството на България в ЕС и НАТО. Настояваме, че солидарността между държавите и защитата на международен ред е основен приоритет за просперитета на нашите общества“, каза Атанасов.

 

 

По думите му помощта за нападнатия не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяване на мира.

Атанасов и колегите му от ДБ обаче не казват дали са готови да се запишат доброволци.

 

 

„Като народни представители имаме и морален дълг, за да се съобразим с преобладаващата подкрепа в българското общество. Отбранителните действия на Украйна могат да бъдат ефективно подкрепени чрез доставянето на адекватно оборудване“, заяви съпредседателят на ДБ.

 

 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов взе думата, за да припомни, че от 24 февруари в две украински пристанища има заседнали български кораби – единият в Мариупол, другият в Одеса. Костадинов твърди, че корабите са блокирани по вина на украинската страна. По думите му корабът в Мариупол е трябвало да отплава на 26 февруари, но всяка дейност на пристанището е била спряна.

 

 

„Днес повече от месец след началото на войната 17 българи биват заплашвани, не са излизали на слънчева светлина от седмици. Към настоящия момент има голяма опасност за живота на 17 български граждани. Тук се четат декларации за даване на оръжие, но не чух заинтересованост за тези български граждани. Това че на управляващото мнозинство не му пука за украинското общество, добре, но говорим за български граждани, които биват държани като заложници.

 

 

Не искам да бъда лош пророк, но ако нещо се случи с нашите сънародници, виновни ще бъдат тези, които от един месец насам не си мръднаха пръста, за да предприемат каквото и да било. Ако някой иска да дава бомби на Украйна, нека си даде сметка, че тези бомби може утре да паднат върху българския кораб“, заяви Костадин Костадинов.

 

 

Депутатът от ПП Благовест Белев му отвърна, че корабът не е български и над него се веел панамски флаг, което го прави панамска територия. “Малтийски!” – викна му от мястото си Костадинов – “Да, но не е български!”, отвърна му Белев.

 

 

По думите на депутата от ПП правителството полага усилия да помогне на моряците и е в непрекъсната връзка с кораба.

 

 

“Не спекулирайте със състоянието на кораба – той има пробойна над водолинията. Корабът не може да излезе от пристанището, защото няма пилотска служба, няма влекачи и освен това каналът е миниран. Дали това не е разговор в интерес на друга държава?”, попита реторично Благовест Белев.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024