Политика

Държавният секретар на САЩ и шефът на Пентагона идват в България

Държавният секретар на САЩ и шефът на Пентагона идват в България

 

antuniblinkenorig

 

 

След посещението си в Брюксел утре, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън идва в Словакия и България. Това каза на редовен брифинг говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от БНР.

 

 

Само минути по-късно стана ясно и, че министърът отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети България при пътуването си до Европа тази седмица, което ще бъде фокусирано върху подкрепата за съюзниците от НАТО при бушуващата война край източните му граници с Украйна. Това съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА. Остин ще отпътува за Брюксел, за да участва в среща на НАТО, след което ще посети Словакия, каза американското министерство на отбраната. В България Остин ще се срещне с военни и цивилни лидери, посочи Пентагонът без са съобщи повече подробности. България, най-близкият съюзник на Москва по време на Студената война, сега е държава член на Европейския съюз и НАТО, която осъди руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

 

 

В същото време стана ясно, че премиерът Кирил Петков е провел в понеделник вечер телефонен разговор с вицепрезидента на Съединените американски щати Камала Харис по нейна инициатива. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Харис е благодарила на българското правителство за хуманитарната помощ, която страната ни дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната.

 

 

„Сега“ припомня:

Антъни Блинкен е бивш зам.държавен секретар от втория мандат на Барак Обама – в периода 2015 до 2017 г. Той и бил съветник за националната сигурност на Байдън. Работил е за демократите в Сената и по-специално в комисията по външните работи. Бил е в екипите на демократа Майкъл Дукакис, както и на Бил Клинтън. Винаги се е занимавал с проблемите на националната сигурност, специалист по отбрана, енергетика и борба с тероризма.

 

 

Блинкен беше в България през май 2016 г., когато е заместник на Джон Кери. В рамките на визитата си той се среща с тогавашните министър на външните работи Даниел Митов, министър на отбраната Николай Ненчев, президент Росен Плевнелиев и министър-председател Бойко Борисов.

 

 

„Ние сме съюзници в НАТО. Стоим рамо до рамо от Косово до Афганистан и наистина разчитаме на смелостта на българите и на българския ангажимент да защитим всички граждани, както и нашето партньорство“, коментира по онова време Блинкен на брифинг след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов. „Оценяваме високо лидерството на България за това, че поддържа сигурността и свободата в региона. Оценяваме и приветстваме вашите усилия, за да се постигне това, особено усилията, които се правят в енергетиката, отбраната, сигурността и поддържането на върховенството на закона“, добавя той тогава. Блинкен говори тогава основно за интерконекторната връзка с Гърция, както и за модернизирането на въоръжените ни сили.

 

Сега

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024