Политика

Енергийният министър: Да плащаме газа в рубли? Как ли пък не!

Енергийният министър: Да плащаме газа в рубли? Как ли пък не!

big_alexander-nikolov-energ-btv-cyncarova
Няма причина да се очаква повишение цената на тока за бита от 1 април. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов пред Би Ти Ви заради очаквания край на мораториума от 1 април. 

Министърът отбеляза, че цената на тока за бита се регулира от КЕВР, а бизнесът в България плаща едни от най-ниските цени на ток в Европа. Николов посочи, че компенсациите, които се изплащат от държавата, са в общ размер от 4,1 млрд. лв., което представлявало три процента от брутния вътрешен продукт на страната.

 

 

Относно поисканото с близо 60 процента увеличение на цената на природния газ от „Булгаргаз“ – цената на природния газ от 1 април зависи от динамиката на пазара. Към днешна дата необходимото увеличение на цената на природния газ е значително по-ниско, каза още министър Николов. Това ще го съобщи „Булгаргаз“, когато дойде конкретният момент, защото всеки ден цените се променят, коментира той.

 

 

 

 

Относно искането на Владимир Путин „неприятелските държави“ да плащат газа в рубли, Николов посочи, че подобно искане официално не е постъпвало нито в „Булгаргаз“, нито в „Булгартрансгаз“, нито в Министерството на енергетиката.

 

 

 

Министър Николов подчерта, че естествено България ще спазва колективното решение на Европа да не плаща в рубли за руския газ. Всички решения, които са част от ЕС и са взети с консенсус – естествено, че България ще се съобрази с тях, посочи той, цитиран от БТА.

 

Ако ЕС вземе решение да не се плаща газа с рубли, „България е част от Европа, след като се наложат определени санкции и след като е взето колективно решение, естествено, че България ще спазва това колективно решение“, каза енергийният министър.

 

 

 

Ако Русия спре кранчето на природния газ, какво правим?

 

 

„Имаме конкретни разговори с контрагенти, които са по втечнен газ. Продължават разговорите с всички възможни контрагенти от Египет, от Либия от щатите и в следващата седмица имам две срещи по тази тема с контрагенти, с които обсъждаме капацитети в Гърция в Турция за междусистемна свързаност“, каза Николов.

 

 

 

Енергийният министър обаче отбеляза, че това не са решения, които биха могли да влязат в сила от утре, ако спрат доставките от „Газпром“.

 

 

„Ако това бяха решения, които можеха да се случат от утре, Европа отдавна щеше да е спряла доставките на руски газ към Европа“, каза Николов.

 

 

 

„Ако газът от Русия спре утре, първото нещо, което ще се направи, ще се наблюдават количествата, които са налични по други договори. След това ще се увеличат количествата на внесен втечнен газ в България и ще се наблюдава кои са ключовите и критични дружества, които трябва да продължат да бъдат захранвани. В момента поради това че приключва отоплителният сезон, зависимостта на България природен газ ще падне драстично. Съответно има време, в което допълнително да бъдат разгледани детайлите на съществуващите договори“, каза енергийният министър.

 

 

 

На въпрос дали вижда причина да поиска оставката на ръководството на „Булгартрансгаз“ министърът каза: „Има достатъчно причини за промяна в Надзорния съвет, по моя лична преценка“.

 

Би ти ви, Лупа бг

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024