Политика

Изборът на нов шеф на БНБ пред провал! Нито един от кандидатите не получава необходимата подкрепа

Изборът на нов шеф на БНБ пред провал! Нито един от кандидатите не получава необходимата подкрепа

 

Андрей Гюров и Любомир Каримански

 

 

Изборът на нов шеф на БНБ е пред провал! Нито един от кандидатите не получава необходимата подкрепа. Това установи проучване на Епицентър.бг сред политическите сили в парламента, от които зависи кой ще е новият гуверньор на Националната банка.

 

Поради вътрешно неразбирателство, коалицията излезе с двама кандидати – Андрей Гюров, предложен от ПП, и Любомир Каримански, номиниран от ИТН. Нито един от двамата няма изгледи да получи общото одобрение на управляващите, а пък партиите, които ги предлагат, не отстъпват от предложеията си.

 

 

 

Това означаваше, че изборът ще се реши от опозицията, което би предизвикало сериозен трус в коалицията.

 

 

Смяташе се, че ако двете имена влязат в залата, то победителят ще е Любомир Каримански, за когото по предварителни разчети се очакваше да получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

 

 

 

ГЕРБ СА СИЛНО РАЗКОЛЕБАНИ В КАЧЕСТВАТА НА ГЮРОВ И КАРИМАНСКИ

 

 

В ГЕРБ обаче са силно разколебани в професионалните качества за този пост, както на Андрей Гюров, така и на Любомир Каримански, научи Епицентър. бг.  Нито единият, нито другият се доближават до професионалиизма и международния престиж, който има сегашният управител на БНБ Димитър Радев, са убедени в ГЕРБ.

 

 

„Летвата е толкова висока и не виждам как двете кандидатури биха я прескочили, изрази позицията на бившите управляващи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

 

ГЕРБ-СДС дори обмислят да откажат поканите за разговори, на които двамата претенденти искат да  изложат концепциите си за управлението на БНБ.

 

 

АСЕН ВАСИЛЕВ С УДАР ПО КАРИМАНСКИ

 

 

В средите на „Продължаваме промяната“ започва тиха война срещу Любомир Каримански. Лично вицепремиерът и финансов министър Асен Василев нанесе сериозен удар по настоящия председател на бюджетната комисия.

 

 

„Г-н Каримански дълго време е работил в банки. Има противоречиви мнения за него в самата индустрия и в обществото„, каза той като по този начин даде изява на съмненията за обвързаност на Каримански с частни фанансовии и икономически структури. Формулировката  „противоречиви мнения“ априори обрича кандидатурата на Каримански на провал, защото по неписан закон гуверньорът на БНБ трябва да има безупречна репутация, коята да вдъхва респект и в международните среди. По информация на Епицентър.бг  от ЕЦБ вече са получени неодобрителни атестации за Каримански

 

 

Според Асен Василев, „г-н Гюров е по-добрият кандидат и той ще спечели битката за шеф на БНБ“.

 

НИНОВА НЕ ИСКА И ДВАМАТА, ЗАЩОТО СА ПАРТИЙНИ КАНДИДАТИ

 

 

Това обаче не е ясно как ще се случи, след като Гюров няма да получи от една страна, подкрепата на ИТН, а от друга – в БСП са силно разколебани в качествата на Гюров.

 

 

ПГ на БСП все още не е излязла с официална позиция, но икономистите и финансистите на столетницата не са съгласни да дадат подкрепата си за който и да е от кандидатите.

 

 

В левицата са направили сериозно проучване на биографията на Андрей Гюров и са открили бели професионални полета. Невъзможно е на такъв човек да бъде поверена Националната банка, категорични са социалисти.

 

 

 

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова също изрази категоричното си отрицателно мнение и за двете номинации – и то от принципни държавнически позиции – кандидатът за шеф на Националната банка не трябва да бъде политическо лице. А и Гюров, и Каримански излизат от тясно партийните си структури, без да имат широко обществено одобрение.

 

 

Нинова също е на мнение, че ПГ на БСП едва ли ще иска да се среща с тях, тъй „като са колеги и се познават“, което е елегантен отказ изобщо да се развива процедурата по избор.

 

 

 

Според Нинова „било опасно шефът на БНБ да бъде избран с гласовете на опозицията“ – знак, че това няма да се допусне.

 

 

В БАНКОВИТЕ СРЕДИ НЕДОВОЛНИ – НЯМА ДА АХНАТ КАТО ГИ ВИДЯТ В ЕЦБ

 

 

В банковите среди също няма възторг от двете кандидатури за управител на БНБ.„Гюров и Каримански са получили политическото доверие на колегите си в парламента да се състезават за управител на БНБ, но шортлистът не е някакъв впечатляващ“, посече ги топбанкерът Левон Хампарцумян, който изразява общото мнение на колегите си. В отрицанието си той дори разкри какво мислят банковите институции навън за вътрешния партиен избор: „в ЕЦБ, като ги видят – няма да ахнат“.

 

 

 

Хампарцумян постави под съмнение изобщо познатостта им в банковите среди.  И, както повечето депутати, той също обърна внимание на разочароващите биографии на Гюров и Каримански: „Тези хора са завършили образование, имат една нормална кариера. Опитвали са едно или друго – и на двамата кандидати не им достига зрялост и опит“

 

 

 

Като се сложи всичко това на кантара – картината се изяснява

Няма да има избор на нов гуверньор на БНБ при тези номинации“, заявиха категорично източници от управлаващото монзинство пред Епицентър.бг .

 

 

 

ПРОЦЕДУРАТА ДА ЗАПОЧНЕ ОТНАЧАЛО

 

Кой ще поеме ръководството на народната банка сега е от изключителна важност, защото именно този нов гуверньор ще бъде човекът, който трябва да поеме основната тежест по приемането ни в еврозоната. Очакванията на кабинета са да успеем да влезем в клуба на богатите през 2024 г., въпреки че според много експерти тази дата е невъзможна.

 

 

Вицепремиерът министър на финансите Асен Василев вече изрази желание неговият партньор в задачата – шефът на БНБ, да бъде човек „който си тежи на мястото в международен аспект“. Засега няма индикации, че Гюров и Каримански са си осигурили сериозна международна подкрепа, точно обратното – отвън идват сигнали, че и двамата са неприемливи.

 

 

Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година.

 

 

Според депутати не бива да се бърза – процедурата по избор на негов наследник трябва да започне отначало и в нея да бъде приобщени имена на сериозни банкери, без политически обвързаности, със стабилен професионален опит и ненакърнен престиж.

 

Епицетър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024