Политика

Изненада: Американското посолство представило руския фонд Gemcorp на кабинета

Изненада: Американското посолство представило руския фонд Gemcorp на кабинета

petkov-bostandzhiev

 

 

 

„Gemcorp“ дойдоха при нас с представители на американското посолство, заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев пред Нова ТВ във връзка с меморандума за сътрудничество за инвестиция от 1 млрд долара в чиста енергия.

 

 

 

Зад фонда „Gemcorp“ прозира руския олигарх Алберт Авдолян, но това Василев научил през последните дни от медийни публикации. За Василев присъствието на търговски аташе на дадено посолство при преговорите с правителството е достатъчна гаранция, че зад съответната фирма или фонд, стои чуждата държава.

 

 

До момента никой от прокуратурата не е говорила с мен, само от г-н Рашков и от медиите знам, че съм разследван, заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев пред Нова ТВ.

 

 

 

Сигналът подаден срещу Василев от бизнесмена Георги Самуилов, който е собственик на „Инса Ойл”, е за среща на 5 януари в МС и за разговор между двамата след нея.

 

 

 

“На 5 януари е имало среща, но с г-н Петков, а аз не съм присъствал на нея. Интересно е, че и г-н Самуилов също не е присъствал, на срещата е бил негов адвокат. Излиза, че и двамата не сме присъствали”, обясни Василев. Вицепремиерът призна за една среща с Георги Самуилов, на която бизнесменът заявил, че е бил принуден да дава подкупи Делян Пеевски и Бойко Борисов.

 

 

“ДАНС започнаха проверка на този сигнал, а аз разбрах, че Самуилов е осъждан. “Има много хора, които казват, че са били притискани, подават се сигнали, само към европейската прокуратура сигналите са 120”, напомни Василев.

 

 

“Няма да плащаме газа с рубли, категорично – имаме си договор, там пише в каква валута трябва да се плаща – в долари”, заяви вицепремиерът Асен Василев.

 

 

 

“Европейският съюз ще води преговорите с “Газпром”, ще купуваме общи количества с еднакви условия. Даже не става дума само за “Газпром”, а и за азерски, катарски и т.н. Това е по-добре за нас, тъй като потребяваме малки количества”, смята Василев. Преди да изтече договора с Газпром в края на годината, ще имаме алтернатива, потвърди той.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024