Политика

Нинова и Лорер категорични: Страната ни няма да изпраща военна помощ към Украйна

Нинова и Лорер категорични: Страната ни няма да изпраща военна помощ към Украйна

 

ninova-i-lorer-otrekoha-balgaria-da-izprashta-voenna-pomosht-za-ukraina-1

 

 

Министрите на икономиката и на растежа Корнелия Нинова и Даниел Лорер потвърдиха, че страната ни няма да изпраща военна помощ към Украйна.

 

 

 

Преди церемонията „Бизнес хонорис кауза“, на която ще бъдат връчени статуетки на бизнеса за социално отговорна политика, двамате министри – на икономиката и на иновациите, потвърдиха пред журналистите, че България няма на този етап да изпраща военна помощ към Украйна.

 

 

 

Те също така заявиха, че днешното заседание на Министерския съвет не е отложено във връзка с посещението в събота на секретаря по отбраната на САЩ, а също така заседанието не е отложено и заради текущи разговори в коалицията.

 

 

Нинова и Лорер отрекоха и днес да се е провел коалиционен съвет между управляващите партии в коалицията, каквито информации се появиха по-рано.

 

 

 

 

„Не бива да предоставяме военни самолети МиГ-29 и Су-25 на Украйна, защото ще останем без авиация. Рискуваме на нашата сигурност, за да се направим на пионерчетата „винаги готов“. Ще осакатим армията си“. Това заяви бившият военен министър Красимир Каракачанов за „Денят на живо“.

 

 

 

Според него България няма с какво да замени ракетите, които може би се иска да бъдат предоставени на Украйна.

 

 

 

 

По повод информацията, че САЩ ще искат да предоставим на Украйна ракети С-300, Каракачанов заяви: „Комплексът С-300 осигуряват въздушното прикрие на София. Ако те бъдат свалени от въоръжение и бъдат изпратени в Украйна, София остава без зенитно- ракетно прикритие, а тук са всички държавни институции. Това меко казано граничи с военно престъпление“.

 

 

 

 

„Важно е ще получим ли компенсации и можем ли да си позволим да се въоръжим с нови. Въоръжението ни може да е старо, но върши работа. Ако замяната е да получим ракети с нова перспектива, това е добре, но на каква цена“, обясни той. И допълни, че категорично България не трябва да се намесва в конфликта в Украйна.

 

 

 

 

Може да предоставим ракети на САЩ срещу замяна, но не и директно на Украйна, защото ще се приеме като вземане на страна в конфликта“, посочи Каракачанов. По думите му е опасно хора, които не разбират от сигурност, да поемат ангажимент „на ангро“.

 

 

 

 

„Не можем да стоим на страната на агресията, но не можем да бъдем глупаците на 90-те години. България не може да бъде „ястреб’, нямаме и такива интереси„, подчерта бившият министър на отбраната.

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024