СВЯТ

Пентагонът с важно решение за НАТО и изтребителите за Украйна, засяга и България

Пентагонът с важно решение за НАТО и изтребителите за Украйна, засяга и България

 

(FILES) This December 26, 2011 file photo shows the Pentagon building in Washington, DC. Despite heated campaign rhetoric, US President Barack Obama and Republican rival Mitt Romney mostly share common ground on national security issues but they are sharply at odds over the defense budget. AFP PHOTO/FILESSTAFF/AFP/Getty Images

Вашингтон отхвърли предложението на Полша да предостави изтребители „МиГ-29“ на Украйна като ги изпрати в германската военновъздушна база „Рамщайн“ и ги остави в разпореждане на САЩ, предаде ДПА.

Пентагонът окачестви плановете за предоставяне на изтребители на Украйна като ход с „висок риск“, който не би променил съществено ефективността на украинските военновъздушни сили, но би могъл да предизвика „съществена“ руска реакция и да засили перспективата от военна ескалация с НАТО, пише още АП.

 

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви в сряда, че министърът на отбраната Лойд Остин е разговарял по-рано през деня с полския си колега и го е запознал с позицията на САЩ. Кърби каза, че Лойд Остин е благодарил на Полша за желанието ѝ да помогне на Украйна.

 

 

Трябва да бъдем внимателни с решенията, които вземаме, така че те да не влошават потенциала от ескалация, каза Кърби на пресконференция. По думите му това няма да бъде добре нито за НАТО, нито за САЩ, нито за украинския народ.

 

 

Кърби каза, че САЩ проучват други възможности, които биха подпомогнали военните нужди на Украйна, като системи за противовъздушна отбрана и противотанкови оръжия.

 

 

Припомняме, на 8 март стана известно за готовността на полското правителство да прехвърли на разположение на Съединените американски щати всички свои изтребители МиГ-29, които Украйна поиска.

 

 

В същото време Полша призова САЩ да ѝ предоставят самолети втора употреба с подходящи оперативни възможности като заместител.

 

 

В изявлението се казва още, че полското правителство насърчава други съюзници от НАТО, които са въоръжени със самолети МиГ-29, да направят същото.

 

 

Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи „отчаяна“ молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

 

 

Първоначално САЩ изразиха склонност да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

 

 

Великобритания също заяви, че ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна.

СВЯТ

More in СВЯТ

GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

май 18, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024