Русия

Путин нареди през 2022 г. да се ограничи или забрани износът и вносът на определени продукти и суровини

Путин нареди през 2022 г. да се ограничи или забрани износът и вносът на определени продукти и суровини

путинbig_65

 

 

В същото време се уточнява, че мерките не се отнасят за стоки, превозвани от граждани за лично ползване.

 

 

Руският президент Владимир Путин нареди през 2022 г. да се ограничи или забрани износът и вносът на определени продукти и суровини – според списъците, които правителството ще определи. Това следва от публикувания във вторник указ за прилагане на специални икономически мерки в областта на външноикономическата дейност с цел гарантиране на сигурността на Руската федерация, съобщи ТАСС и news.bg.

 

 

 

„Гарантирайте до 31 декември 2022 г. прилагането на следните специални икономически мерки: забрана за износ извън територията на Руската федерация и (или) внос на територията на Руската федерация на продукти и (или) суровини в в съответствие със списъците, определени от правителството на Руската федерация“, се казва в документа. Предвидени са и други списъци, които да определят продукти, чийто внос и износ ще бъдат ограничени.

 

 

 

Правителството получи указание да определи списъците на чужди държави, които ще бъдат засегнати от тези решения в рамките на два дни. Освен това Кабинета на министрите е оправомощен да определя особеностите на прилагането на предвидените в постановлението мерки по отношение на определени видове продукти и определени юридически или физически лица.

 

 

 

Отбелязва се, че новите решения са взети в допълнение към мерките, предвидени в предишни укази на президента на Руската федерация. Така по-рано бяха въведени специални икономически мерки във връзка с неприятелските действия на Съединените щати и чужди държави и международни организации, които се присъединиха към тях, както и временни икономически мерки за осигуряване на финансовата стабилност на Руската федерация.

 

 

 

Новият документ е подписан с цел гарантиране на сигурността на Руската федерация и безпроблемното функциониране на индустрията. Указът влиза в сила от деня на официалното му публикуване.

Припомняме, че Путин също така подписа Закона за антикризисните мерки.

 

 

 

Според закона правителството получава възможност да извърши допълнителна индексация на осигурителните пенсии, пенсионния коефициент и фиксираното плащане към пенсиите през 2022 г. Той също така описва характеристиките на установяване на жизнения минимум в Русия и изчисляване на минималната работна заплата .

 

 

 

Документът опростява процедурата за закупуване на лекарства и медицински изделия в страната и въвежда специални правила за регистриране на лекарства. Правителството получава право бързо да коригира изискванията за лицензиране на фармацевтични дейности и се предвиждат ограничения за износа на някои лекарства от Русия.

 

 

 

Отбелязва се, че правителството ще може да коригира правилата за прием в руски университети за руснаци, които са принудени да прекъснат обучението си в чужбина поради действията на чужди държави.

 

 

 

Редица разпоредби в закона се отнасят до подпомагането на бизнеса в Руската федерация. Сред тях са отмяната до края на 2022 г. на проверките за малкия и средния бизнес и ИТ компаниите, както и въвеждането на опростени условия и процедури за обществени поръчки.

Русия

More in Русия

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024