Русия

Путин обяви, че Русия има достатъчно финансови ресурси и няма нужда да печата пари. Почва чистка на „предателите от Петата колона“

Путин обяви, че Русия има достатъчно финансови ресурси и няма нужда да печата пари. Почва чистка на „предателите от Петата колона“

big_big_275632389_300315595533772_4591691478318917609_n19d

 

Руския президент Владимир Путин обяви, че в съвсем скоро време държавата ще увеличи значително пенсиите, бюджетните заплати и социалните плащания в отговор на темпото на инфлацията и покачването на ръста на цените. Това заяви той, откривайки днес среща за социално-икономическите предизвикателства пред страната.

 

 

„Разбирам, че ръстът на цените удря сериозно по доходите на хората, затова в скоро време ще вземем решение за увеличението на всички социални плащания, в това число пенсии и плащания, обвързани с минималния размер на заплатата и линията на бедност, а също ще увеличим и заплатите в бюджетната сфера“, каза руският президент на съвещание, посветено на икономическите мерки в страната. Той не влезе в конкретика с колко ще е увеличението и дали ще компенсира чуводищното обедняване на руснаците.

 

 

„Няма нужда Руската централна банка да печата пари! Страната има достатъчно финансови ресурси, за да се бори със сегашните предизвикателства“, каза Владимир Путин в своя реч при разговор с представители на местните власти, цитиран от Ройтерс. „Икономиката и бизнесът ни имат необходимите ресурси, за да изпълнят всички поставени цели, предизвикателствата само ще ни мобилизират“, посочи още той.

 

 

Владимир Путин подписа и указ за нови мерки в подкрепа на руснаците. Документът разширява правомощията на регионалните власти и ги задължава да предприемат следните мерки за осигуряване на социално-икономическа стабилност: увеличаване на социалните придобивки; целенасочена подкрепа за граждани, изпаднали в трудна житейска ситуация; мониторинг на цените на стоките от първа необходимост; осигуряване на заетост на населението, включително организиране на преквалификация и повишаване на квалификацията; намаляване на административните бариери пред бизнеса и предоставянето му на целева подкрепа, включително изгодно кредитиране, участие в обществени поръчки и други преференции. Указът влиза в сила в деня на подписването му.

 

 

 

Путин допълни, че в близко бъдеще ще бъде взето решение за увеличаване на социалните помощи, пенсиите и издръжката. „Разбирам, че нарастващите цени се отразяват сериозно на доходите на хората, така че в близко бъдеще ще вземем решение да увеличим всички социални помощи, включително обезщетения и пенсии, ще повишим минималната работна заплата и издръжката, а също и заплатите в обществения сектор“, каза той.

 

 

Руският президент прогнозира недостиг на храна в целия свят, тъй като западните санкции срещу Русия са се отразили неблагоприятно на цялата световна икономика. Относно решението на няколко западни държави да замразят активите на руската централна банка Путин заяви, че това само ще подкопае непоправимо доверието в тези държави и ще накара други страни да се замислят преди да предоставят резервите си на тях.

 

 

 

„Много държави клекнаха пред своите чужди господари отвън. Но Русия няма да е сред тях. Ние се борим и ще се борим за суверенитета на нашата родина. Ние ще победим“, каза още военният агресор.

 

 

Президентът Владимир Путин в сряда отправи и предупреждение към руснаците, които той определи като предатели, и каза, че Западът иска да се опита да ги използва като „пета колона“, за да унищожи страната. Според него има руснаци, които са по-свързани със Запада, отколкото Русия, и каза, че руският народ бързо ще може да направи разликата между предатели и патриоти, предаде Дневник.

 

 

 

„Разбира се, че те (Западът) ще се опитат да заложат на така наречената пета колона, на предателите – на тези, които си изкарват парите тук, но живеят там. Живеят не в географския смисъл, а в техния смисъл, в техните мисли, с тяхното робско мислене“, каза той, цитиран от „Ройтерс“.

 

 

Обръщайки се към министрите на правителството близо три седмици след войната на Русия в Украйна, Путин гневно атакува Запада и онези руснаци, които той каза, че са подбуждали към конфликта.

 

 

„Колективният Запад иска да раздели нашето общество… за да предизвика гражданска конфронтация в Русия и да използва петата си колона, за да постигне целта си. И има една цел – унищожаването на Русия“, каза той. Тази цел няма да бъде постигната, допълни Путин.

 

 

 

„Всеки народ, и особено руският, винаги ще може да различи истинските патриоти от мръсниците и предателите и просто да ги изплюе като мушица, която случайно е влетяла в устата им“, продължи той.

 

 

 

„Убеден съм, че това естествено и необходимо самоочистване на обществото само ще укрепи страната ни, нашата солидарност, сплотеност и готовност да посрещнем всяко предизвикателство.

 

 

 

Путин направи коментарите си на правителствено заседание, излъчено по националната телевизия, за да се обсъдят мерките за икономическа подкрепа, след като Западът наложи безпрецедентна вълна от санкции на Русия за нейната инвазия в Украйна на 24 февруари.

 

 

 

Путин обяви също, че няма нужда Руската централна банка да печата пари, а страната има достатъчно финансови ресурси, за да се бори със сегашните предизвикателства. Думите му са цитирани от Ройтерс и БГНЕС.

 

 

„Икономиката и бизнесът ни имат необходимите ресурси, за да изпълнят всички поставени цели, предизвикателствата само ще ни мобилизират“, посочи той. По думите му руската икономика ще успее да се приспособи към новата реалност, наложена от санкциите на Запада срещу Москва.

 

 

Путин също така е разпоредил да се увеличи финансирането за инфраструктурата. Според държавния глава ще има нужда правителство да направи структурни промени в икономиката. Той също така обеща допълнителна подкрепа за семействата с деца и увеличаване на социалните плащания на фона на ускоряващата се инфлация.

 

БГНЕС, Дневник, Лупа бг

Русия

More in Русия

1010x570

Reuters: Русия бележи 50% ръст на печалбата си от нефт и газ. Въпреки санкциите

юни 26, 2024
0000098

Терористи атакуваха църквата и синагогата в Дагестан. Заклаха отец Николай и подпалиха храмовете. Убити и десетки ранени

юни 24, 2024
1010x570

Русия съобщи за високоточен удар по полигона за обучение на летателния състав на ВСУ

юни 23, 2024
1596803210-1

Захарова: Западът реагира истерично на визитата на Путин в КНДР. Тепърва ще предизвикваме истерия

юни 20, 2024
960x540

Путин: Русия прави още едно мирно предложение на Киев. Условието е неутрален, извънблоков и безядрен статут на Украйна

юни 14, 2024
1010x570 (1)

Путин: Защо ни е мобилизация? Над 300 000 наши патриоти доброволно дойдоха и се записаха

юни 9, 2024