СВЯТ

Русия прекратява огъня за евакуация на цивилни от Мариупол и Волноваха / СВОДКА

Русия прекратява огъня за евакуация на цивилни от Мариупол и Волноваха / СВОДКА

 

php9jo8s1_559x345

 

 

 

Руските сили обявиха „режим на тишина“ от 10 часа московско време, 9 часа българско, съобщи министерството на отбраната.

 

Агенция ТАСС информира, че Русия отваря хуманитарни коридори за излизането на цивилните граждани от градовете Мариупол и Волноваха в Донецка област.

 

 

– Отварянето на коридори беше договорено при втория кръг от преговорите между украински и руски представители. Снощи и от двете страни беше изразена готовност преговорите да продължат и тези дни.

 

 

 

Русия и Украйна трябва да създадат канали за комуникация и взаимодействие, за да осигурят хуманитарни коридори в близко бъдеще за евакуация на граждани, както и доставка на продукти и лекарства“, заяви ръководителят на президентската канцелария Михайло Подоляк.

 

 

Частичното прекратяване на огъня в Украйна бе обявено, след като редица градове в Украйна бяха подложени на силен руски обстрел. Сред мишените бяха и граждански обекти. Най-тежък бе натискът срещу градовете в южната част на страната, с излаз на Черно море.

 

 

Имаше тежки боеве в северната, източната и южната част на Украйна. Киев понесе нови руски ракетни удари, като в столицата се чуха експлозии. Североизточните градове Харков и Чернигов бяха бомбардирани.

 

 

Югоизточният пристанищен град Мариупол е обкръжен и обстрелван, а кметът Вадим Бойченко призова за хуманитарен коридор.

 

Градът е под обсада от четвъртък и Бойченко вече предупреди за хуманитарна катастрофа там. Прекъснати са електроснабдяването и водоснабдяването в резултат на „безмилостните“, по думите на Бойченко, руски атаки. Храната също е на свършване.

 

 

 

Обсаденият украински град Мариупол призовава за помощ
Мариупол е стратегически важен, защото контролът върху него ще създаде сухопътен коридор между Крим и подкрепяните от Русия региони Луганск и Донецк.

 

 

 

 

Украинската делегация не е получила обаче резултатите, на които се е надявала, и ще продължи диалога в трети кръг от преговорите, каза Подоляк.
„Третият кръг от преговорите с Украйна ще се проведе през следващите дни“, заяви от своя страна ръководителят на руската делгация Леонид Слуцки. „Споразуменията между Русия и Украйна скоро ще бъдат утвърдени на най-високо ниво“, допълни той

 

 

 
– Междувременно чуждестранни медии, сред които Би Би Си и Си Ен Ен съобщиха, че прекратяват репортажите от Русия, след като президентът Путин подписа законопроект, който ще наказва за разпространението на „фалшива“ информация за руските въоръжени сили с до 15 години затвор.

 

 

 
До 15 г. затвор за фалшиви новини, дискредитиращи руската армия
„Роскомнадзор“ блокира достъпа до „Фейсбук“ и „Туитър“ в цяла Русия
В Русия също така беше забранена социалната мрежа Фейсбук, блокиран е достъпът до Туитър и Ютюб. Москва каза, че е предприела действията, след като достъпът до няколко профила на руски медии е бил ограничен във Фейсбук.

 

 

Редица западни компании, като „Майкрософт“, „Самсунг“ и „Шанел“, спират продажбите си в Русия.

 

 

В много градове по света се проведоха демонстрации в подкрепа на Украйна и нейния президент Володимир Зеленски.
Хиляди хора излязоха снощи по улиците на грузинската столица Тбилиси и чешката – Прага, а президентът Зеленски направи обръщение към тях чрез видеовръзка.

 

 

– Президентът на Украйна ще направи по-късно днес обръщение към Сената на САЩ по видеовръзка.

СВЯТ

More in СВЯТ

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024