Политика

ТАСС: България заяви, че не възнамерява да поднови договора с Газпром – първи реакции

ТАСС: България заяви, че не възнамерява да поднови договора с Газпром – първи реакции

 

1010x570

 

 

Българският вицепремиер и министър на финансите Асен Василев заяви в интервю за Българското национално радио в събота, че е невъзможно да се преговаря за ново споразумение за доставка на газ с „Газпром“ на фона на конфликта в Украйна. Настоящият договор на България с Газпром изтича на 31 декември 2022 г.

 

 

В настоящата ситуация нямаме възможност да преговаряме с „Газпром“, каза Василев, като уточни, че страната му „има и алтернативи на ново споразумение с „Газпром“.

 

 

Вицепремиерът припомни, че има възможност за доставка на газ по Трансбалканския газопровод, който е с капацитет от около 20 милиарда кубически метра, докато България се нуждае от около 3 милиарда кубически метра. Възможно е също така да се разчита на доставки на газ от Азербайджан и на доставки на втечнен газ.

 

 

Експерти, потърсени от ТАСС за коментар, потвърдиха възможността за алтернативни доставки, но заявиха, че цената на газа по алтернативните маршрути ще бъде значително по-висока.

 

 

„В трудна позиция сме. 80% от доставките на газ за Австрия идват от Русия. Възползваме се от това в продължение на почти 50 години, защото това е най-евтиният газ“, заяви шефът на OMV Алфред Щерн за радио Австрия 1.

 

 

„Реалността е такава, че обемите газ, които сега влизат в Европа от Русия, не са толкова лесни за заместване. Необходими са огромни инвестиции, за да се замести вносът на газ в Европа“.

 

 

В същото време шефът на OMV каза, че в дългосрочен план ще бъде възможно да се замени Русия с други доставчици. Според него договорът за газ на OMV с Русия е валиден до 2040 г., но компанията може да разгледа правната възможност за преждевременно оттегляне от това споразумение. „Сега работим, за да гарантираме сигурността на доставките. Какви последствия могат да бъдат по-нататък, ще стане ясно през следващите месеци“, каза още Щерн.

 

Гласове

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024