СВЯТ

Украйна отказва хуманитарните коридори до Русия и Беларус

Украйна отказва хуманитарните коридори до Русия и Беларус

отказbig_big_1225167f71a2a

 

 

 

Украйна отхвърли предложените от Москва хуманитарни коридори, които водят до Русия и Беларус. За това съобщават от Deutsche Welle.

 

 

Украйна заяви, че коридорите от Киев, Харков, Мариупол и Суми, които водят към Русия и Беларус, са „неморални“.

 

 

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук каза, че руското предложение за евакуация на цивилни от Киев, Харков, Мариупол и Суми не е приемлив вариант.

 

 

Тя каза, че Украйна призовава Русия да се съгласи на прекратяване на огъня, за да позволи на украинците да се евакуират към западния украински град Лвов.

 

 

Украйна получи предложението на Русия рано сутринта в понеделник, след като Макрон проведе разговори с руския президент Владимир Путин, каза Верещук на телевизионен брифинг.

 

 

„Надявам се, че френският президент Еманюел Макрон разбира, че неговото име и искреното му желание да помогне в действителност се използват и манипулират от Руската федерация“, каза тя.

 

 

Междувременно днес се очаква украински и руски представители да се срещнат за трети кръг от мирни преговори, предава ДПА.

 

 

 

Руската армия обяви по-рано днес, че ще отвори няколко хуманитарни коридора и ще въведе режим на спиране на огъня за евакуиране на цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения, предаде Франс прес.

 

Министерството на отбраната на Русия съобщи в комюнике, че това ще стане в 10 часа московско (9 часа киевско) време.

 

 

Коридорите ще бъдат отворени по лично настояване на френския президент Еманюел Макрон и предвид настоящата ситуация в тези градове, се казва в текста, цитиран от Ройтерс.

 

 

Според картите, публикувани от РИА Новости, коридорът от Киев ще води до Беларус, а цивилните от Харков ще имат единствено коридор, който води до Русия. Коридорите от Мариупол и Суми ще водят до други украински градове и до Русия. Тези, които искат да напуснат Киев, ще могат да бъдат транспортирани по въздух до Русия, каза министерството.

 

 

 

Две планирани евакуации от Мариупол и съседния град Волноваха, се провалиха преди два дни, след като и двете страни се обвиниха взаимно, че не са спазили режима на спиране на огъня.

 

 

More in СВЯТ

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024