Политика

ДБ настоява да обявим Митрофанова за персона нон грата, от ГЕРБ ги подкрепят

ДБ настоява да обявим Митрофанова за персона нон грата, от ГЕРБ ги подкрепят

 

митрофанова32_1_4890471198076356986_original

 

 

„Демократична България“ настоява руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата. Мотивът е, че според тях поведението ѝ напоследък било в разрез с Виенската конвенция и уронвало достойнството на България.

 

 

Депутатът от ДБ Антоанета Цонева направи това в декларация от парламентарната трибуна.

 

 

В декларацията присъства и друго искане – България „по-енергично да се включи“ в „отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна“ и съответно да ѝ предостави оръжия и муниции.

 

 

„През последните дни се множат свидетелствата за зверствата извършени срещу украинската армия в Буча и други украински градове. Световното обществено мнение е потресено от кадрите на трупове на цивилни граждани по улиците, от разкриването на масови гробове, от сведения за изнасилвания и изтезания на невинни хора, за масови мародерства от страна на руски военнослужещи. Става все по-ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, набиращи мащабите на геноцид„, заяви Цонева.

 

 

„Демократична България“ сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия. Десните настояват България да помогне с предоставянето на съдебно-медицинска експертиза разследването на военните престъпления на руската армия, които вече се организират от ООН ЕС и други организации, както и страната ни да подкрепи нови, по-сурови санкции срещу Русия.

 

„Като припомняме, че като отговор на зверствата в Буча партньорски страни като Германия и Франция изгониха общо 75 дипломати, а Литва руския посланик, настояваме за обявяване персона нон грата на руския посланик Елеонора Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция и уронва достойнството на България.

 

 

България да започне да доставя на Украйна оръжия и муниции, които да ѝ позволят да се защити от руската агресия и съпроводените от нея военни престъпления. Свободата, достойнството и животът трябва да се отстояват“, каза Антоанета Цонева.

 

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обяви, че ако партията му е управлявала, руския посланик Елеонора Митрофанова е щяла да бъде изгонена. Според него тя е прекрачила границите на дипломацията, съобщава Евроком.

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024