ОБЩЕСТВО

Идат нови законови промени: Неплатена глоба спира колата от движение

Идат нови законови промени: Неплатена глоба спира колата от движение

глобаbig_0000383999-article2_1_

 

 

Неплатена глоба за липса на винетка да ни спира за Годишния технически преглед, което автоматично прави и невъзможно да управлявате автомобила.

 

 

Това предвиждат нови промени в Закона за движение по пътищата, които бяха пуснати за обществено обсъждане от управляващите, предаде БНР.

 

 

„Тази промяна все още се обсъжда, засега няма нищо официално“, каза за Радио Варна председателят на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти Диан Драганов. Според него, пунктовете за технически прегледи се превръщат в удобен инструмент на държавата за събиране на задължения.

 

 

Той поясни, че още от миналата година са налице случаи, в които шофьори не успяват да минат преглед на своя автомобил, защото имат неплатени глоби за нарушения.

 

 

„Тук става въпрос за наказателните постановления, които не са платени в срок. Това задължение се прехвърля от Пътна полиция към НАП и се „заключва“ в нашето ЕГН“, поясни Драганов. Именно въпросното заключване  е ключът към проблема, според експерта.

 

 

„В единната система на ДАИ, с която работят всички пунктове в страната, проверките за платен годишен данък на автомобила се извършват също по ЕГН-то на собственика. И когато той има и друго задължение към държавата, системата отчита това автоматично и блокира. Така се получава много неприятна ситуация и за собствениците на автомобилите и за служителите в пункта за годишни технически прегледи“, обясни Драганов.

 

 

 

Това означава, че дори и да сме изрядни с документите за прегледа и да разполагаме с платен данък на автомобила и Гражданска отговорност, трябва да проверяваме предварително дали имаме неплатена глоба към КАТ.

 

 

Все още не са влезли в сила и други промени в годишните технически прегледи, предвиждащи по-строг контрол върху данните от прегледа относно екологичната категория на автомобила.

 

 

Някои от промените, които МВР поставя на обсъждане, са от между 100 и 300 лв., глобата за управление на моторно превозно средство без книжка или с отнета книжка, да стане 600 лв. Преместването или унищожаването на пътни знаци може да започне да се глобява с 500 лева, вместо както е в момента – с между 100 до 500 лева.

 

 

Предлага се още наказанието за системно неправомерно движение в лентата за принудително спиране по автомагистрала да е глоба от 6000 лв. и лишаване от право за управление моторно превозно средство за срок от 1 година.

 

 

 

Водачите, които превишат разрешената максимална скорост в населено място с над 40 km/h, може да започнат да се наказват с глоба 600 лв., която и в момента е в сила, но и с два месеца лишаване от право за управление на моторно превозно средство. Ако превишението на скоростта е в извън населено място и е с над 50 km/h от разрешеното, се предвижда освен глоба от 600 лв., водачи да бъдат лишавани от право за управление в рамките отново на два месеца.

Предвижда се още водач на моторно превозно средство за обществен превоз на пътници и опасни товари, който превиши разрешената скорост с от 41 до 50 km/h, да бъде глобен с 800 лв., а книжката му да бъде отнета за два месеца.

 

 

След проверка, МВР е установило повишение в броя на възникналите ПТП, загиналите и ранените участници в движението по пътищата през 2021 г. спрямо периода на 2020 г. За цялата 2021 г. на територията на страната са регистрирани 31 172 ПТП, при които са загинали 561 и са ранени 7609 участници в движението по пътищата. През 2021 г. са се случили 3066 повече ПТП, спрямо 2020 г., загиналите са повече с 98 души, а ранените – повече с 488.

 

 

 

 

През 2021 г., най-много ПТП са допуснати в резултат на извършени нарушения на водачите – 29 914 (95,96% от общо 31 172 ПТП), при които са загинали 548 (97,68% от всички 561 загинали) и са ранени 7 464 (98,09% от всички 7 609 ранени) участници в движението по пътищата, посочват от МВР в мотивите към Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата.

 

 

Предстои едномесечно общественото обсъждане на проекта, като обсъждането ще приключи на 13 май 2022 година.

 

 

Системата ще изпраща тези данни директно към ИА „Автомобила администрация“ посредством специализиран софтуер. Софтуерът трябваше да бъде инсталиран във всички пунктове за технически прегледи в страната още през януари, но тестването му продължи по-дълго от предвиденото и промените бяха отложени с месец.

 

 

„И в момента новият софтуер не е заработил, защото все още има пунктове, в които той не е свързан. Засега работим по стария модел“, коментира Диан Драганов. Той очаква системата да заработи най-късно до 2 месеца.

 

 

Според Драганов, чрез новия софтуер ще бъдат пресечени всички опити за манипулации в пунктовете за технически прегледи.

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024