Политика

Кирил Петков: Ако обявим Митрофанова за персона нон грата, това е скъсване на взаимоотношенията

Кирил Петков: Ако обявим Митрофанова за персона нон грата, това е скъсване на взаимоотношенията

 

kiril-petkov-Copy-3

 

 

Ако обявим руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата, това е скъсване на взаимоотношенията. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в НС.

 

 

„До този момент, според мен, се е държала непристойно за един дипломат. Ние отзовахме 10 дипломати от посолството, направили сме и няколко забележки, привлякохме нашия посланик за консултации. Следващата стъпка е обявяването ѝ за персона нон грата, припомни Петков, цитиран от NOVA.

 

Според него е по-целесъобразно, „ако такава стъпка се предприеме тя да е на ниво ЕС. Няма страна в ЕС, която да го е направила”, допълни Петков.

 

 

И допълни, че безопасността на нашия кораб край Мариупол зависи и от руската страна.

„Когато се взимат такива решения, трябва да се разглежда цялостната картинка”, каза Петков.

 

 

По думите му България не предприема тази стъпка, защото безопасността на блокираните български моряци края Мариупол зависи и от руската страна. Той каза, че страната ще предприеме такава стъпка, ако се вземе общоевропейско решение. Петков изтъкна, че такъв акт означава пълно прекъсване на дипломатическите ни отношения с Русия.

 

 

 

Той уточни, че днес руски танкове са влезли на пристанището в Мариупол и в момента то се обстрелва. Един от тях е бил разрушен. На пристанището има и скривалище, в което се крият украински войници, които се сражават с руснаците. Ситуацията там е опасна и заради това не започва евакуация. По-рано днес той обяви, че България има готовност за евакуация, но капитанът е заявил, че е по-безопасно корабът да остане на котва.

 

 

 

Премиерът коментира и заплахата, която вчера е получил депутатът от ИТН и кандидат за гуверньор на БНБ Любомир Каримански. Той определи случилото се като „провокация“, която целенасочено се прави в точно този момент. Той заяви, че сигналът е предаден и на вътрешния министър Бойко Рашков и вече се разследва кой е извършителят.

 

 

 

По думите му твърдението, че SMS-ът е изпратен от човек, свързан с опонента на Каримански за БНБ – Андрей Гюров, е несъстоятелно.

Петков заяви още, че по време на вчерашната визита на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен у нас тя е изявила готовност ЕК да се превърне в гарант за правата на българите в Северна Македония и да подкрепи преговорния процес с България, който предшества началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024