СВЯТ

Мощни експлозии в Киев след потъването на крайцера „Москва“

Мощни експлозии в Киев след потъването на крайцера „Москва“

 

1010x570 (1)

 

 

 

Мощни експлозии се чуха в Киев рано тази сутрин, а сирените за въздушно нападение звучаха в цяла Украйна, след като късно снощи флагманът на руския Черноморски флот, крайцерът „Москва“, потъна в резултат на пожар, предаде Ройтерс.

 

 

 

Украйна пое отговорност за потапянето на „Москва“ и каза, че крайцерът от съветско време е бил ударен с ракета. Плавателният съд потъна, докато беше теглен на буксир към пристанище, съобщи руското министерство на отбраната.

 

 

Повече от 500 моряци бяха евакуирани от кораба, след като мунициите на борба му експлодираха, посочи министерството, без да признае, че е имало нападение. Украйна съобщи, че е поразила „Москва“ с противокорабна ракета „Нептун“, родно производство.

 

 

Потъването на крайцера стана в момент, когато Русия продължава да обстрелва от Черно море украински градове по крайбрежието, почти 50 дни след началото на нашествието ѝ. Жителите на Одеса и Мариупол, който е на брега на Азовско море, се готвят за нови руски атаки.

 

 

 

В ранното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски намекна за потъването на „Москва“ и предупреди за руските намерения да вземат на прицел източния Донбаски регион, включително Мариупол. Зеленски отдаде дължимото „на всички онези, които спряха напредването на безкрайните конвои с руска военна техника, на онези, които показаха, че руските кораби могат да слязат на дъното“.

 

 

 

За момента няма съобщение за щети след експлозиите, за които беше съобщено в Киев, в Херсон на юг, в източния град Харков и малкия град Ивано-Франкивск на запад. Украинските медии съобщиха за прекъсване на електричеството в части от Киев. Въздушните сирени се включиха във всички райони на Украйна веднага след полунощ и продължиха да звучат в източните региони на Луганск и Запорожие, дори и след спирането им на други места, съобщиха медии.

 

 

Източник: БТА

 

СВЯТ

More in СВЯТ

kade-sa-vsichki-mazhe-ukrainets-pokaza-239

„Къде са всички мъже?“: Украинец показа празен плаж в Одеса. И Киев е пуст / ВИДЕО

май 21, 2024
иран посолство

Посолството на Иран в София: Президентът и делеграцията бяха убити

май 20, 2024
загинали

Иранският президент и външният министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

май 20, 2024
арестовиич

Арестович: Краят наближава. Украйна се оказа провален проект / ВИДЕО

май 19, 2024
55632e3e0955d52771066d899e7a7bb3-406719817

Официално! Хеликоптерът, с който е пътувал иранският президент Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“

май 19, 2024
GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

май 18, 2024