Политика

Петков промени банковата сметка за „даряване на заплати“ за Украйна

Петков промени банковата сметка за „даряване на заплати“ за Украйна

big_2cfa

 

 

Премиерът Кирил Петков смени банковата сметка, която днес публикува в личния си профил в социалните мрежи заедно с анонс, че стартира благотворителна кампания и призовава всеки българин да дари една своя заплата за Украйна.

 

 

По-рано вчера той съобщи, че вече е превел една своя заплата заедно с IBAN, предава trafficnews.bg Малко по-късно обаче се появиха публикации, че представената сметка не е официалната за помощ на Украйна и Петков побърза без обяснение да премахне текста и да добави снимка с нова банкова сметка. 

 

 

 

„Затова откривам публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство. Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата.  Думите са лесни, делата са трудни, време е Фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна.

 

 

Можете да дадете своя принос тук: получател: VDU 0515 Kiev; IBAN: UA133223130000025203000000021; SWIFT: EXBSUAUX“, написа по-рано днес той. 

 

 

 

По-късно обаче последният текст от поста, указващ къде да дадем своя принос, беше премахнат без обяснение. Така също без обяснение на негово място беше прекачена снимка с банкова информация, която обаче няма нищо общо с първоначално посочената. Не е ясно колко хора да реагирали и дарили някаква дума или дори – една заплата. Дали и Кирил Петков е дарил своята заплата на мнимата банкова сметка, също не става ясно.

 

 

 

Проверка на първата банкова сметка показва, че тя фигурира в профил във фейсбук, управляват от Нигерия – страна, която се асоциира с банкови измами, сигнализира журналистът Григов Лилов. На сайта на украинската банка също не фигурира посочената първоначално сметка. Подмененият IBAN няма нищо общо със стария. Откъде може да се дължи грешката не става ясно. 

 

 

Коментарите на потребители във „Фейсбук“ обаче не закъсняха. Масово те са обединени срещу кампанията, считайки я за несправедлива, предвид ниския стандарт на живот в България. След като стана ясен гафът с банковата сметка обаче тонът се изостри още повече, като потребители я наричат „безсрамна и цинична кампания“, и то в угода на мошеници.

 

 

 

По-големият въпрос е обаче как се е появила въобще тази първоначална сметка в поста на премиера, предвид че се анонсира толкова мащабна и чувствителна кампания. Вероятно постът е прегледан поне от двама от ПР експертите на Петков. Именно това е линията, върху която много от анализаторите в момента разсъждават.

 

 

Новата сметка:


Политика

More in Политика

171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024