Политика

Петков: Русия ни шантажира, но ние сме подготвени. Чухме се с Урсула фон дер Лайен

Петков: Русия ни шантажира, но ние сме подготвени. Чухме се с Урсула фон дер Лайен

 

big_445

 

 

Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин, това заяви премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание. „Ние бяхме подготвени за този сценарий. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително и алтернативни източници“, посочи министър-председателят.

 

 

 

„Спирането на газа е грубо нарушение и е шантаж“, допълни той. „Русия ни изнудва, нарушава договора едностранно, но това не е само наш проблем. Той е общоевропейски. Чухме се с Урсула фон дер Лайен и тя ме увери в това.

 

 

 

„Българското правителство е подготвено. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници.

 

 

 

 

Спирането на газа от „Газпром” е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се подадем на подобен рекет“, каза той.

 

 

И съобщи, че се преглеждат всички договори с „Газпром“, включително и договорът за транзит без България, като отбеляза, че едностранно действие на изнудване е недопустимо

 

 

Петков добави, че е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис за ситуацията с „Газпром“. Мицотакис е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. „Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ“, допълни Петков.

 

 

Кирил Петков е говорил и с председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен, която го уверила, че едностранно нарушаване на договора между Газпром и България, не е проблем само на България.

 

 

„Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи“, увери премиерът.

 

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024