Политика

Петков убеден: Няма разцепление в коалицията! Каримански няма да бъде избран!

Петков убеден: Няма разцепление в коалицията! Каримански няма да бъде избран!

 

 

 

236ca32e185f48174ac45c39d0edd3f3

 

 

 

Няма разцепление в коалицията, но това, което сме обещали е, че ще работим принципно. Тази мантра стабилност на всяка цена, не е при нас. При нас е стабилност, когато спазваме принципите които сме обещали на гласоподавателите, които са ни се доверили“.

 

 

Това заяви министър-председателят Кирил Петков.

 

 

ПАРИТЕ ЗА ПЪТНИТЕ ФИРМИ

„Това, което обещах на пътните строители, вчера го подкрепиха 3 от 4 партии. Това означава 655 млн. да се платят веднага, а други 50 процента да се преведат след проверка и санкция на парламента. Това, което се случи вчера е, че това не беше гласувано. Призовах това предложение днес да се вкара на ново. Надявам се всички политически партии, които гласуваха „против”, да премислят и да имаме шанс още веднъж да гласуваме това предложение”, каза още той.

 

 

 

КАРИМАНСКИ НЯМА ДА БЪДЕ ИЗБРАН

Петков коментира и избора на шеф на БНБ. „За нас не беше добра стъпка, когато нямаме обединение около една личност, да протича гласуване. По-разумно беше всеки да даде крачка назад. Не бързаме за никъде. Най-вероятно днес кандидатурата няма да бъде подкрепена”, каза Петков.

 

 

 

ЗА МОРЯЦИТЕ ОТ „ЦАРЕВНА“

 

Премиерът коментира и случващото се с моряците от „Царевна” и заяви, че през цялото време е поддържал контакт с тях.

 

 

„Аз лично съм говорил с капитана – не знам колко пъти. Даже съм включвал и близките на моряците да говорят през моя телефон в неделен ден, за да вървят нещата”, подчерта той.

 

Петков уточни, че държавата три пъти е била в готовност да изведе екипажа от кораба. „Едновременно с това говорихме и с украинската, и с руската страна. Не знаехме коя от тях ще завладее пристанището. В момента, в който боят се успокои, един от моряците беше отишъл до руската част. Когато дадоха прозорец, го съгласувах с военното разузнаване и те ги поеха оттам”, каза още премиерът.

 

 

Предположението на Петков е, че българите ще се завърнат у нас в понеделник. „Сега хората са в абсолютна безопасност. Центърът към МВнР е в директна връзка. Едновременно с това координираме логистичната задача да ги върнем обратно. Моето предположение е, че ще стане в понеделник идващата седмица”, добави той.

 

ЗА ПРЕХОД КЪМ ЗЕЛЕНА ИКОНОМИКА

 

Министър-председателят Кирил Петков е на посещение в комплекса „Мини Марица-изток“ в Раднево. Той проведе срещи с миньори, с представители на синдикални организации и се запозна на място с производствения процес.

 

Пред работещите в комплекса министър-председателят подчерта важността на Маришкия басейн за енергийната система на България. Петков акцентира върху ключовата роля на запазването на въглищните мощности в следващите години и възможностите, които Планът за възстановяване и устойчивост предвижда за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. В контекста на начертания от Плана хоризонт за действие в момента се разработват социалните и икономически мерки за подкрепа на регионите във връзка със справедливия преход в сектор енергетика.

 

 

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024