СВЯТ

Русия: Мариупол падна, имаме пълен контрол

Русия: Мариупол падна, имаме пълен контрол

 

rusia-prevzehme-mariupol-1

 

Руската армия днес съобщи, че вече има пълен контрол над разрушеното до голяма степен пристанище Мариупол и го е „освободила“ от батальона „Азов“ – дясноекстремистка паравоенна групировка, съобщи ДПА, предаде БТА.

 

 

 

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че останалите в града украински войски са „блокирани и не са успели да се измъкнат от обкръжението“.

 

Нито един официален украински източник обаче не потвърди тези твърдения, уточнява ДПА. Град Мариупол е под обсада от седмици и останалите там жители са принудени да живеят без вода, храна и електричество.

 

 

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната заяви, че руските войски „вероятно“ ще превземат града през следващата

седмица.

 

Мариупол е от стратегическо значение за Москва, тъй като Русия се стреми да създаде сухопътна връзка между региона на Донбас и окупирания Кримски полуостров. Силите на Москва съсредоточават атаките си в източната и южната част на Украйна и анализаторите прогнозират нова голяма офанзива в региона в близко бъдеще.

 

 

Междувременно в Северна Украйна се полагат усилия за разчистване на големи количества невзривени боеприпаси, оставени от отстъпващите руски войски. Според украинския президент Володимир Зеленски в региона са останали десетки хиляди невзривили се снаряди и мини.

 

 

Британското министерство на отбраната отбеляза, че украински градове многократно са подлагани на безразборен обстрел от страна на Русия. „Градовете Краматорск и Костантиновка вероятно ще бъдат руски мишени“, смятат военните от Лондон.

 

 

Според британските анализатори комбинацията от широкомащабни ракетни и артилерийски удари и усилия за концентриране на сили за настъпление представлява връщане към традиционната руска военна доктрина. „Това обаче ще изисква значителни сили. Продължаващата отбрана на Мариупол от страна на Украйна в момента блокира значителен брой руски войски и техника.“

 

БТА, Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024