СВЯТ

Русия ще представи документи, показващи истинските събития в Буча

Русия ще представи документи, показващи истинските събития в Буча

6915cb6a9ad3d6e69394799e51120481

 

 

Русия ще представи документи, показващи, по думите й, истинската същност на събитията в украинския град Буча.

 

 

Това посочи министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров, цитиран от АФП. БГНЕС припомня, че Москва бе обвинена заради масовите убийства на цивилни там.

 

 

 

„Днес чрез нашия постоянен представител в ООН ще организираме пресконференция, на която ще бъдат представени конкретни документи за истинската същност на събитията“, заяви ръководителят на руската дипломация.

 

 

 

Руското външно министерство съобщи, че конференцията ще се проведе в 22.30 ч. българско време в централата на ООН в Ню Йорк.

 

 

Кремъл вече категорично отхвърли всички обвинения, свързани с откриването на голям брой трупове на цивилни граждани в Буча, близо до украинската столица Киев, след изтеглянето на руските сили.

 

 

 

Лавров нарече изображенията на починалите „фалшиви“, и ги нарече част от кампания на пропаганда и дезинформация.

 

 

 

По-рано днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира призива на президента на САЩ Джо Байдън руският президент Владимир Путин да бъде изправен пред Международния трибунал в Хага за извършването на военни престъпления, предаде в. „Правда“.

 

 

 

Захарова препоръча на Вашингтон Трибуналът първо да се занимае със случилото се в Югославия, Ирак, Косово и Япония.

 

 

 

„Нека започнат първо разследванията на бомбардировките над Югославия и окупацията на Ирак. Все още можете да намерите инициаторите на „продукциите в Сребреница“. И, разбира се, търговията с органи в Косово под прикритието на американски служители“, написа Захарова в канала си в Telegram.

 

 

 

 

Великобритания, която председателства през този месец Съвета за сигурност на ООН, свиква за утре заседание на съвета за обсъждане на масовите убийства в Буча, предаде Укринформ. Новината съобщи в Туитър постоянният представител на Лондон в Обединените нации Барбара Удуърд.

 

 

 

„Този уикенд на ужасните кадри и в репортажите от Буча видяхме как невъоръжени украински мирни жители са били разстрелвани с вързани зад гърба им ръце. Над 800 тела са били оставени на улицата или хвърлени в масови гробове. Жени са били насилвани пред очите на децата си“, заяви тя.

 

 

 

Утре на заседание на Съвета за сигурност за Украйна ще бъдат обсъдени доказателства за военни престъпления, извършени на територията на Украйна, в това число в Буча, отбеляза Удуърд. „Ще използваме председателството си на Съвета за сигурност, за да осигурим прозрачност, отговорност и справедливост“, добави тя.

 

 

 

Британският външен министър Елизабет Тръс заяви, че членството на Русия в Съвета на ООН по правата на човека трябва да бъде замразено заради откритите в Буча, Украйна, тела и масови гробове, предаде Ройтерс.

 

 

 

Лупа бг

СВЯТ

More in СВЯТ

иран посолство

Посолството на Иран в София: Президентът и делеграцията бяха убити

май 20, 2024
загинали

Иранският президент и външният министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

май 20, 2024
арестовиич

Арестович: Краят наближава. Украйна се оказа провален проект / ВИДЕО

май 19, 2024
55632e3e0955d52771066d899e7a7bb3-406719817

Официално! Хеликоптерът, с който е пътувал иранският президент Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“

май 19, 2024
GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

май 18, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024