Политика

Украински транспортен самолет Ан-124 кацна тайно у нас, товарят ли го със снаряди / СНИМКА

Украински транспортен самолет Ан-124 кацна тайно у нас, товарят ли го със снаряди / СНИМКА

php48oazg_559x345

 

 

 

Един от най-влиятелните разследващи журналисти Христо Грозев от групата Bellingcat пише в Twitter, че украински транспортен самолет Ан-124, който е излетял от Полша се е приземил в неделя вечерта в България, съобщава украинското издание strana.ua.

 

 

 

Необявеният полет е бил от Жчшов, Полша, главен логистичен център на военната помощ към Украйна, до София.

 

 

Полетът не е обозначен, но става дума за украински самолет Антонов Ан-124, който е най-тежкотоварният серийно произвеждан самолет в света.

 

 

Той каца у нас на фона на неяснотите ще подпомага ли официално Българя по някакъв начин – с оръжия или поне предпазни средства, Украйна, уточнява tribune.bg.

 

 

 

България все още официално отказва да снабдява Украйна с оръжие. Тази идея не се подкрепя от социалистите в коалицията, отбелязва strana.ua. В същото време Грозев смята, че доставките са секретни, за да не се разпадне коалицията (другите членове са за предаване на оръжие на Киев), отбелязва изданието.

 

 

 

Според Грозев, България разполага с едрокалибрени снаряди (152 мм) „в количества, които могат да поддържат отбраната на Украйна за няколко месеца“.

 

 

 

„България тайно доставя амуниции на Украйна чрез „трета страна“, в опит да предотврати разпадането на коалиционното правителство поради категоричното възражение на прокремълските социалисти срещу износа на оръжие. Но Украйна не е доволна от флирта, иска брак“, коментира Грозев.

 

 

 

 

 

Същевременно зачестяват информациите, че украинските войски са изправени пред недостиг на боеприпаси. Това потвърждава и командирът на доброволческия батальон „Пятнашка“ (ДНР) Ахра Авидзба.

 

 

 

„В нашия район, както и навсякъде другаде, изучаваме един на друг, обстрел. Ако ние се придвижваме и тяхната артилерия ни обстрелва постоянно, значи са добре с боеприпасите.

 

 

 
Но напоследък обстрелите са все по слаби. Нашите ВКС унищожиха много складове със снаряди, а и все по трудно те могат да попълнят запасите си“, споделя той.

 

 

 

Както отбеляза Авидзба, украинската армия сега изпитва „глад за снаряди“, така че е започнала да изразходват боеприпасите по-икономично.

 

 

Превод и редакция: БЛИЦ!

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024