Политика

US самолет „Посейдон“ е летял над България часове, преди руският кораб да бъде потопен

US самолет „Посейдон“ е летял над България часове, преди руският кораб да бъде потопен

amerikanski-samolet-poseidon-e-letal-nad-balgaria-chasove-predi-ruskiat-korab-da-bade-potopen-1

 

 

Американски самолет е патрулирал над Черно море часове, преди руският крайцер „Москва“ да бъде поразен от украинските въоръжени сили, разкри The Times.

 

 

 

Boeing P8 Poseidon (Боинг „Посейдон“) се е намирал на 100 мили от флагмана на Черноморския флот на РФ в деня, в който той претърпя катастрофални щети и по-късно потъна в Черно море. Смята се, че стотици моряци са загинали, но Кремъл отказва да разкрие реалния брой на загиналите.

 

Руският ракетен крайцер е бил ударен от поне една ракета „Нептун“. Потъването му драстично намали вероятността от десантно нападение срещу Одеса и нанесе удар по способностите на Русия в Черно море, коментира изданието.

 

 

Боингът „Посейдон“ е най-усъвършенстваният самолет в арсенала на САЩ за лов на подводници и за проследяване на военни кораби. Самолетът е оборудван с най-модерните радарни системи. Макар че точните му възможности са класифицирани, военните експерти са сигурни, че корабът „Москва“ е бил в обсега на американския разузнавателен самолет. Вашингтон призна наскоро, че предоставя разузнавателни данни на украинските военни в Донбас.

 

 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин публично призна, че САЩ предават класифицирана информация на Киев, за да помогнат на украинците във войната срещу руския агресор.

 

 

 

На 13 април американският Боинг „Посейдон“ излита от Сицилия и се насочва в посока Черно море. За първи път е засечен в 13:32 над Средиземно море.

 

 

Данните на FlightRadar24 показват, че американският самолет прелита над България, преди да достигне черноморското крайбрежие на Румъния в ранния следобед. В 15:27 часа самолетът е летял над окръг Тулча, близо до украинската граница.

 

 

В този момент „Посейдон“ е бил на близо 100 мили от мястото, където руският крайцер „Москва“ е ударен. През следващите три часа местоположението на „Посейдон“ е неизвестно, защото изключва своя транспондер.

 

 

 

Според военни експерти това е обичайна практика, когато самолетът лети в зони на конфликт. В 18:23 ч. самолетът лети над Касимча (Румъния).

 

 

19 минути по-късно самолетът отново изчезва от радарите, преди в 19:24 часа да се появи отново в южната част на Румъния, откъдето се насочва обратно към базата в Сицилия. За първи път информация, че руският кораб „Москва“ е бил ударен, се появява в 20:42 часа.

 

Факти бг

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024