Политика

Блинкен се срещнал с Петков виртуално. Натиснал го за Северна Македония

Блинкен се срещнал с Петков виртуално. Натиснал го за Северна Македония

блинкен-петков1652192569

 

 

 

„Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен се срещна виртуално с българския премиер Кирил Петков.“ Това съобщи на официалния си сайт Държавният департамент на САЩ, като цитира изявление на говорителя на американското външнополитическо ведомство Нед Прайс.

 

За срещата съобщи в Туитър още във вторник вечерта премиерът Кирил Петков.

 
„Имах удоволствието да разговарям с Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Обсъдихме засилването на сътрудничеството и диверсификацията на енергийните източници и маршрути. САЩ и България са съюзници и стратегически партньори, а енергийното сътрудничество ще допринесе за увеличаване на енергийната сигурност и деверсификация в региона,“ написа той на английски в социалната мрежа.

 

 
А в сряда сутринта лаконично съобщение, вмъкнато в новината за срещата на Петков с вицепрезидента Камала Харис, разпрати и Правителствената информационна служба.

 
„Държавният секретар Блинкен подчерта важността да бъде даден единен отговор, както от страна на НАТО, така и от страна на САЩ и ЕС на неоправданата и непровокирана инвазия на Русия в Украйна и каза, че Съединените щати ще продължат да подкрепят модернизацията на въоръжените сили на България и приоритетите на страната за енергийна сигурност“, се казва още в изявлението на говорителя на Блинкен.

 

 
„Двамата потвърдиха своята обща визия за нашите трансатлантически отношения, а държавният секретар подчерта отново важността на бързото присъединяване на квалифицирани кандидати към Европейския съюз“, завършва изявлението на Нед Прайс, без в него да са изрично споменати РС Македония и Албания и българското вето срещу Скопие.
 

 

В съобщението на Министерския съвет въпросът с РС Македония беше още по-старателно заобиколен – Блинкен и Петков разговаряли за „стабилността и развитието на Западните Балкани“.

 

Източник: „Епицентър“

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024