СВЯТ

Зеленски нахока геополитика Кисинджър, Кулеба се нахвърли на НАТО

Зеленски нахока геополитика Кисинджър, Кулеба се нахвърли на НАТО

зеленскиimage

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски твърдо отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мирно споразумение с Русия, предават световните осведомителни агенции.

 

В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски разкритикува предложенията на някои западни политици Украйна да направи отстъпки на Москва, включително чрез отказ от своя територия, съобщи украинската агенция УНИАН. Той спомена бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който на форума в Давос каза, че Украйна трябва да приеме преговори с Русия, дори ако от нея бъдат поискани отстъпки.

 

Тези „велики геополитици“, които предлагат подобни решения, пренебрегват „интересите на обикновените украинци, на милионите, които наистина живеят в териториите, които те им предлагат да разменят срещу илюзия за мир“ каза Зеленски, цитиран от световните агенции.

 

Винаги трябва да мислим за интересите на хората и да помним, че ценностите не са просто думи, заяви украинският лидер. И изрази недоумение от това, че въпреки „руските ракети… въпреки десетките хиляди убити украинци… въпреки Буча и Мариупол.

 

 

Въпреки разрушените украински градове“, в „Давос от дълбокото минало изскача например господин Кисинджър и казва, че трябвало било да се даде на Русия парче от Украйна“. За да не се отчужди Русия от Европа. Имам чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022-та, а 1938. И той си е мислел, че говори не с аудиторията в Давос, а в тогавашен Мюнхен, заяви Зеленски.

 

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които „бързат за поредна среща с диктатора“, каза той, имайки предвид руския президент Владимир Путин.

 

 

В същото време украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини  НАТО, че „не прави абсолютно нищо“ срещу нахлуването на Русия в страната му, но същевременно приветства „революционните решения“ на Европейския съюз, предаде Франс прес.

 

 

„Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави абсолютно нищо“, каза Кулеба по време на Световния икономически форум, който се провежда в Давос, Швейцария.

 

Министърът подчерта, че в началото на войната, започната от Русия на 24 февруари,  украинците са възприемали НАТО като „истинска сила“, а ЕС като институция, която може само да „изразява безпокойство“.

 

 

„Войната обаче направи така, че маските да паднат“, каза Кулеба.

СВЯТ

More in СВЯТ

55632e3e0955d52771066d899e7a7bb3-406719817

Официално! Хеликоптерът, с който е пътувал иранският президент Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“

май 19, 2024
GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

май 18, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024